De Argentijnse president Fernandez was onlangs in Beijing. Niet alleen voor de opening van de Olympische spelen. Hij ontmoette president Xi. Bij die gelegenheid zijn nieuwe initiatieven voor samenwerking bekend gemaakt. Het illustreert het toenemende belang van China voor Latijns-Amerika dat zich losser tegenover Washington wil opstellen.
De Argentijnse president Fernandez was op de opening van de Olympische spelen in Beijing. Tegenover de ‘diplomatieke boycott van de spelen door de VS kon het tellen als statement.
Vervolgens sprak Fernandez met Xi jinping . Ze kwamen overeen dat Argentinië aansluit bij het Chinese Belt and Road Initiative, een wereldwijd project voor betere interconnectiviteit. Daarmee is Argentinië het twintigste Latijns-Amerikaans land bij het BRI,op een totaal van 33. Het illustreert hoe een groeiend aantal Latijns-Amerikaanse landen China ziet als een alternatief om de dominantie van de VS in de regio in vraag te stellen.
De toetreding tot het BRI zal de voorwaarden voor wederzijdse handel en investeringen nog verbeteren. Bovendien krijgt het land daardoor gemakkelijker toegang tot kredieten van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) en de BRICS New Development Bank. Kredieten zijn van cruciaal belang voor Argentinië, dat door vroegere schuldcrisissen – de laatste in 2014- sterk afhankelijk is van het International Monetary Fund (IMF), een door de VS gedomineerde instelling die strenge austeriteit oplegt met alle negatieve gevolgen van dien.
Op het diplomatiek vlak gaf China het VK een tik door de Argentijnse claim op de Malvinas eilanden (Falklands) te steunen. Over deze Britse kolonie voerden het VK en Argentinië in de jaren 80 een oorlog.
Goede relaties niet nieuw
Argentinië had overigens al goede relaties met China. Die waren al sterk uitgebreid tijdens het presidentschap van Cristina Kirchner tussen 2007 en 2015. Tijdens een bezoek van buitenlandminister Wang Yi aan Buenos Aires in 2014 werd besloten sterker samen te werken voor economie, handel, infrastructuur, landbouw, waterkracht, wetenschap en techniek.
Argentinië voert vooral landbouwproducten (35%), industriegoederen (29%) en grondstoffen (27%) uit. China is de tweede grootste uitvoermarkt, na Brazilië maar voor de VS.
Aan de invoerzijde domineren halffabricaten (37%), machines(19%) en onderdelen (18%). Daar gaat China Brazilië en de VS voor.
De Argentijnse handel met China is bijna het dubbele van die met de VS.
De uitvoer van sojabonen, maïs en vlees maakt Argentinië tot een concurrent van de VS, waarmee het een handelsconflict heeft.
De invoer van Chinese machines en uitrustingen en chemische producten vormt geen directe concurrentie voor de VS.
Nog meer samenwerking
Kort voor het bezoek van de president zijn verschillende akkoorden gesloten. De bouw van de Atucha III kernreactor zal door een Chinees staatsbedrijf gebeuren; het wordt de vierde Argentijnse kernreactor, de vorige werden gebouwd met Duitse en Canadese technologie.
Er werd aangekondigd dat een Chinees bedrijf het elektriciteitsnetwerk van Buenos Aires zal moderniseren voor 1,1 miljard dollar. Ook de Argentijnse spoorwegen zullen door een Chinees staatsbedrijf gemoderniseerd worden. China’s Zijin Mining heeft Neo Lithium of Canada overgenomen en is daardoor eigenaar geworden van het vijfde grootste lithium project in de wereld, gelegen in Argentinië; de Canadese en de Argentijnse regering hebben de transactie goedgekeurd, tot woede van Washington.
In 2021 werd begonnen met de uitrol van het 5G netwerk, met Huawei en Nokia.
China heeft in Argentinië ook een station om satellieten te volgen. Volgens de VS heeft dit militaire connecties.
In moeilijke financiële tijden voor Argentinië hebben muntswaps tussen de Chinese en Argentijnse munt bijgedragen aan de Argentijnse deviezenreserve.
Bron:Asiatimes