De ASEAN landen en zes landen uit het Midden Oosten aanvaarden de digitale yuan als vereffeningsmiddel voor hun internationale handel. Daardoor omzeilt bijna 38% van het wereldhandelsvolume het door de VS gecontroleerde SWIFT-netwerk.

De Chinese Nationale Bank heeft aangekondigd dat haar digitaal grensoverschrijdende RMB-vereffeningssysteem verbonden wordt met de 10 ASEAN-landen en 6 landen uit het Midden-Oosten. In tegenstelling tot SWIFT waar transacties 3 tot 5 dagen duren, zal de digiyuan de brug slaan door de verwerkingstijd te reduceren tot enkele seconden. Bij een proefproject tussen Hongkong en Abu Dhabi werd een betaling in slechts zeven seconden afgehandeld, waarbij de kosten met 98% daalden. Tijdens een andere test tussen China en Indonesië werd een grensoverschrijdende betaling in acht seconden voltooid, een fractie van de traditionele methoden.
De blockchainarchitectuur controleert voorts automatisch op anti-witwas transacties waardoor het frauderisico afneemt en de traceerbaarheid behouden blijft. Deze efficiëntie heeft al 23 centrale banken aangetrokken om deel te nemen aan de test waarbij energiehandelaars uit het Midden-Oosten een daling van 75% in de afwikkelingskosten rapporteerden. Europese bedrijven die het systeem gebruiken voor Arctic shipping settlements hebben een efficiëntiewinst van 400% gezien.
Betrouwbaar alternatief
Terwijl de VS SWIFT gebruikt als sanctiemiddel tegen Rusland, Iran en andere landen heeft China gepoogd een alternatief betalings- en vereffeningssysteem voor de wereldhandel op te zetten. Analisten beschrijven het systeem als een keerpunt in het internationale afwikkelingssysteem, waarbij de efficiëntie van blockchain de trage, dure mechanismen van traditioneel bankieren zal uitdagen. Dit kan een tektonische verschuiving betekenen in de wereldwijde financiële wereld.
Door de digiyuan snel in te zetten in de economieën van ASEAN en het Midden-Oosten – goed voor 38% van de wereldwijde handel – heeft China de blockchaintechnologie effectief als wapen ingezet om SWIFT en de dominantie van de dollar uit te dagen. De drastische verkorting van de transactietijden en -kosten, in combinatie met programmeerbare nalevingsfuncties en integratie in strategische infrastructuur zoals de Belt and Road, biedt een geloofwaardig en schaalbaar alternatief voor het traditionele financiële systeem. China’s integreert deze financiële revolutie in zijn Belt and Road Initiative waarbij de digiyuan wordt samengevoegd met Beidou satellietnavigatie en kwantumcommunicatie ter uitbouw een volgende generatie ‘Digitale Zijderoute’. Van oliehandel in Thailand tot vrachtafhandeling in het Noordpoolgebied door Europese autofabrikanten, China heeft de blockchain gebruikt om de handelsefficiëntie met 400% te verhogen. Landen als Maleisië, Singapore en Thailand hebben overigens de yuan al opgenomen in hun deviezenreserves.
Terwijl Washington nog steeds discussieert over de digitale dollar heeft Beijing een digitaal betalingsweb uitgerold dat 200 landen omspant en meer dan 1,2 biljoen $ aan grensoverschrijdende betalingen verwerkt. Deze stille financiële revolutie betreft niet enkel transacties, maar beslist ook over wie de economische levensader van de toekomst controleert.
BRICS
Het tijdperk van de dollardominantie wordt nog bijkomend bedreigd door het Bridge betalingssysteem waarbij de BRICS landen eveneens SWIFT vermijden om hun onderlinge internationale handel te vereffenen in eigen munten. Dit systeem dat ontworpen werd door het Center of Saint-Petersburg State University werkt ook via de blockchain. Nadat de Bank for International Settlements zich tijdens de Kazantop onder VS-druk terug trok uit het project, werd het systeem door de BRICs verder ontwikkeld. President Trump heeft echter de BRICS-landen eveneens met 100 % heffingen bedreigd als ze ‘proberen de dollar te vervangen’.
Bronnen: the420.in, proshare, https://government.economictimes.indiatimes.com/blog/end-of-dollar-era-chinas-digital-yuan-is-reshaping-global-trade-causing-financial-power-shift/119709662