Steeds meer tekenen wijzen erop dat China het ergste heeft gehad in de strijd tegen COVID-19. Toch blijven de autoriteiten en de bevolking waakzaam. Twee gevaren bedreigen het herstel: de zogenaamde ‘geïmporteerde besmettingen’ en de ‘asymptomatische COVID-19 gevallen’.
Gisteren waren er 48 nieuwe besmettingen in China, allemaal afkomstig uit het buitenland. Er viel 1 dode. Van de meer dan 81.000 besmette patiënten die er sinds het begin van COVID-19 in China waren, zijn er meer dan 76.000 genezen. Steeds meer hulpverleners mogen uit Hubei en Wuhan naar huis terugkeren. Toch is men er nog altijd niet helemaal gerust in. De opstart van de economie verloopt zeer voorzichtig. De winkelcentra in Wuhan zijn weer open gegaan, maar van de klanten waagt nog niet de helft het om ze te bezoeken. In sommige wijken is er overigens nog steeds een uitgaansverbod.
geen import besmettingen
Om de besmettingen door inkomend verkeer uit het buitenland tegen te gaan heeft China tijdelijk de grenzen bijna volledig gesloten en voorlopige voorzorgsmaatregelen genomen voor mensen die onlangs uit andere landen zijn teruggekeerd en die in China verblijven (waarbij hier en daar overdreven wordt, wat tot verontwaardiging kan leiden bij de buitenlanders). Tegenover het andere risico, de asymptomatische besmettingen, wordt de preventie en bestrijding nu aangescherpt.
Stille dragers
Sommige mensen lopen rond met het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt zonder dat ze ziek zijn of ziekteverschijnselen vertonen. Uit een toevallige test blijkt hun ‘asymptomatische besmetting’. Belangrijke vragen zijn dan: kunnen deze ‘stille dragers’ anderen besmetten en moeten zij opgenomen worden als ‘bevestigd’ in de statistieken? Tot nog toe is de nationale richtlijn: bij ontdekking gaan asymptomatische dragers gedurende twee weken in quarantaine waar zij verder worden getest. Omdat zij niet ziek zijn en meestal zonder behandeling het virus kwijtraken worden zij niet als ‘bevestigde nieuwe ziektegevallen’ in de statistieken opgenomen. De Chinese gezondheidsdiensten hebben zich hiervoor beroepen op het oordeel van de World Health Organization. De WHO geeft dat in Situation Report 12 van 1 februari (pdf via https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports) en is daar nog niet op teruggekomen. Het luidt: ‘op basis van de bestaande gegevens krijgen de meeste mensen die het virus oplopen het van COVID-19-patiënten met symptomen. De belangrijkste verspreiders, op basis van de momenteel beschikbare gegevens, zijn symptomatische gevallen. Daarom is verspreiding vanuit asymptomatische gevallen waarschijnlijk geen belangrijke oorzaak van verdere besmetting’.
redenen voor een andere koers
In Zuid-Korea, Japan en Singapore worden echter ook de asymptomatische gevallen meegeteld. In China komen er nog steeds toevallige ontdekkingen van besmetting zonder ziekte of zonder symptomen voor. Dat alles leidt tot terugkerende ongerustheid of men wel zo zeker kan zijn dat de uitbraak nu volledig onder controle is. Daar komt nog het volgende bij. Een onderzoek in Ningbo (provincie Zhejiang) op een aantal patiënten wees uit dat er bij die specifieke onderzochte groep wel degelijk bijna evenveel besmettingen afkomstig waren van contacten met asymptomatische gevallen als met mensen die duidelijk ziek waren. De studie verscheen afgelopen zaterdag 28 maart in het Chinese Journal of Epidemiology. De onderzoekers relativeerden hun bevindingen wel, omdat de onderzochte groep maar 191 patiënten telde. Er lijken redenen genoeg te zijn om met de ‘asymptomatische patiënten’ een andere koers te varen.
Regeringsbesluiten
Gisteren, 30 maart heeft de nationale regering onder leiding van premier Li Keqiang op zijn wekelijkse vergadering over COVID-19 een aantal dingen besloten. Quarantaine en behandeling van zieken blijft prioritair, de maatregelen om de import van besmettingen te voorkomen worden gehandhaafd. Het nieuwe is echter: de verhoogde
‘inspanningen om asymptomatische gevallen op te sporen, te volgen, in quarantaine te plaatsen en te behandelen. Het is noodzakelijk om de screening van asymptomatische infectie op een gerichte manier te verhogen en de NAT (nucleïnezuurtests) uit te breiden tot de nauwe contacten van bevestigde gevallen en asymptomatische gevallen die zijn gevonden, evenals tot belangrijke gebieden en bevolkingsgroepen’.
Met andere woorden: meer systematische tests, de ontdekking niet meer aan het toeval overlaten. Daar komt bij:
‘Zodra asymptomatische gevallen zijn ontdekt, moeten vroege rapportage, diagnose en behandeling plaatsvinden met een strikte quarantaine en medische observatie. Intussen moet informatie op transparante wijze worden vrijgegeven om te voorkomen dat we informatie missen en moeten de nauwe contacten van deze patiënten onder quarantaine staan voor medische observatie’.
Het zal dus, volgens de mediagroep yicai.com (link in Chinees) ‘niet lang meer duren voordat ook de asymptomatische besmettingen zullen worden meegeteld’. Zo zegt de verklaring van de Chinese regering het:
‘Lokale overheden op alle niveaus moeten de informatie op een open en transparante manier vrijgeven, wat niet alleen het publiek zal helpen zichzelf te beschermen, maar ook een ordelijke hervatting van werk en productie zal bevorderen’.
(upd) Intussen heeft de regering de cijfers gepubliceerd. Er zijn momenteel 1541 asymptomatische gevallen ontdekt (link in Chinees). Daarvan waren er 205 ‘geïmporteerd’. Vanaf morgen 1 april zal de National Health Commission het aantal van die stille besmettingen dagelijks aan de cijfers over COVID-19 toevoegen.
Bronnen: sixthtone.com, Xinhua, Bloomberg, Global Times, yicai.com