Van de 176 Chinese atleten die op de Winterspelen in Beijing uitkomen, zijn er zes uit Xinjiang. Aan Dinigeer Yilamujiang viel de eer te beurt om de Olympische vlam aan te steken bij de openingsceremonie.
Zes atleten uit Xinjiang bij Beijing 2022 is een record: het is precies evenveel als het aantal atleten uit Xinjiang dat tot nog toe aan alle winterspelen heeft deelgenomen. De zes zijn: schaatsers Ahenaer Adake en Tian Ruining, langlaufers Dinigeer Yilamujiang, Hadesi Badelihan en Bayani Jialin en snowboarder Wang Ziyang. De 20-jarige schaatsster Ahenaer Adake is al opgetreden in haar sport. Zij eindigde zaterdag als 17e in de 3.000 meter schaatsen voor vrouwen.
Xinjiang bakermat van het skiën
Van de zes atleten werden Tian, Dinigeer en Bayani ook getraind in Xinjiang. Het is in Xinjiang dat mensen het skiën zouden hebben uitgevonden. Er zijn sterke aanwijzingen hiervoor uit archeologische opgravingen en grottekeningen. In sommige gebieden van deze regio die een oppervlakte heeft van 1 660 000 km² is er een extra lang seizoen met sneeuwval, dat mogelijkheden biedt om aan wintersport te doen. Toch telde het nationale team voor ijs- en sneeuwsporten vroeger eerder weinig atleten uit Xinjiang. Hierin komt een kentering sinds Xinjiang met succes de 13e Nationale Chinese Winterspelen in 2016 heeft gehouden. Vanaf 2017 is de regionale regering van de autonome Oeigoerenregio gaan samenwerken met de nationale sportbond om atleten die talent hebben voor ijs- en sneeuwsporten te trainen met het oog op Beijing 2022. Met goede resultaten: Dinigeer Yilamujiang en Bayani Jialin komen beide uit een streek met het Altaj gebergte, dat zich uitstrekt over Rusland, Kazakhstan en China, precies daar waar het skiën in de prehistorie zou zijn begonnen. In een puntenrace voor langlaufen georganiseerd door de Fédération Internationale de Ski in 2019 vormden de twee skiërs een team en behaalden ze het beste resultaat ooit voor China in dat evenement.
Ze heet Dinigeer…
Naar Dinigeer Yilamujiang is voorlopig de meeste aandacht gegaan. Zij was een van de twee atleten die de Olympische vlam mochten aansteken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Dinigeer is een Oeigoerse. Haar vader is een skileraar die in 1993 brons won in een nationale langlaufwedstrijd. Voor westerse journalisten is de keuze van een Oeigoerse de aanleiding om de politisering van Beijing 2022 en hun negatieve beeldvorming van China ijverig voort te zetten. Het optreden van Dinigeer zou een manier geweest zijn om zich te verzetten tegen de diplomatieke boycot van een (klein) aantal landen onder impuls van Washington. Volgens de Washington Post is het ‘voor sommigen een symbool van China’s ergerlijke overmoed (sic) en voor anderen een teken dat het zijn wereldwijde reputatie probeert te zuiveren’. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft echter het volgende laten weten. ’Dinigeer is een van de mededingers. Ze heeft het volste recht, waar ze ook vandaan komt, wat haar achtergrond ook is, om aan de competitie mee te doen … en deel te nemen aan elke ceremonie’. En verder: ‘hoewel het IOC zeker betrokken is bij de keuze, zijn het de organisatoren van de spelen in het land zelf die in deze kwestie altijd het laatste woord hebben. Zij hebben gezegd dat de laatste fakkeldragers die de vlam in het stadion passeerden, werden geselecteerd op basis van hun geboortejaar. Er waren Chinese atleten van meerdere generaties bij. En dat vond ik een hele mooie gedachte.’ Tot zover de woordvoerder van het IOC, Mark Adams.
Reacties
Chinese woordvoerder van het organiserend comité Beijing 2022 heeft er het volgende over te vertellen: ‘de twintigjarige Dinigeer werd vooral gekozen om de band met het culturele erfgoed van haar achtergrond, de streek waar ze vandaan komt als bakermat van het skiën. De volgorde naar leeftijd waarin de fakkeldragers de vlam naar de plek brachten waar ze blijft branden tot het einde van deze spelen symboliseert het feit dat China de fakkel doorgeeft om de zaak van de wintersporten te dienen. De Journalisten van de China Daily vinden het laag-bij-de-gronds dat veel westerse collega’s de sportprestaties en de naam van Dinigeer Yilamujiang niet eens noemen, of zoals de New York Times, alleen zeggen ‘dat ze een Oeigoerse naam heeft’. De Global Times merkt op dat veel Chinezen op sociale media speciaal supporteren voor de sporters uit Xinjiang en ‘hopen dat zij gouden medailles of in elk geval een goede uitslag behalen. Dat zou volgens vele internetgebruikers een goed antwoord zijn op de vele laster die er vanuit het Westen over de regio Xinjiang en het land China wordt uitgestort’. Je zou kunnen zeggen: ‘ook deze Chinezen politiseren de spelen’, maar neem het ze eens kwalijk na de verzinsels die over Xinjiang verteld werden en voortdurend, zonder bewijzen, herhaald worden.
Bronnen: China Daily, Global Times, Xinhua, South China Morning Post, Reuters, Washington Post, Wikipedia