BBC levert bijdrage aan koude oorlog tegen China

‘Hun doel is iedereen te vernietigen’ en ‘Oeigoerse kampbewoners beweren dat er systematisch verkracht wordt’. Zo titelt de BBC in een recent artikel. Bij nader toezien blijken de beschuldigingen nauwelijks onderbouwd. Maar intussen is een nieuwe beschuldiging tegen China wereldwijd gelanceerd. De VS-regering pikt er meteen op in.

Foto uit epoch Times, blad van falungong

‘Vrouwen in de Chinese ‘heropvoedingskampen’ zijn systematisch verkracht en gemarteld, volgens gedetailleerde nieuwe getuigenissen die de BBC verzamelde.’ Zo vangt het artikel aan. Die gedetailleerde getuigenissen zijn er welgeteld vijf, waarvan vier vaag of van horen zeggen.

De harde kern van het artikel is het getuigenis van een Oeigoerse vrouw die vijf jaar in Kazachstan leefde, in 2017 terugkeerde naar Xinjiang, negen maand vastgehouden werd, in 2018 terugkeerde naar Kazachstan en nu in de VS woont. Haar man werkte de hele tijd in Kazachstan. Over haar politieke achtergrond en eventuele banden met separatistische of terroristische organisaties weidt BBC niet uit. We lezen enkel terloops dat ze dankzij het Uyghur Human Rights Project naar de VS kon emigreren. Die organisatie steunt onafhankelijkheid van ‘Oost Turkestan’. Het is ook niet duidelijk of de getuige in een gevangenis zat voor een vermoedelijke misdaad of in een opleidingsinstelling. BBC vat alles onder de noemer ‘interneringskampen’.

Gruwelijk gedetailleerd, maar onverifieerbaar

De getuige beschrijft gedetailleerd individuele en groepsverkrachtingen waarvan ze gehoord heeft of zelf het slachtoffer werd. Verder heeft ze het over sadisme, sexueel misbruik, martelen met electroshocks, toedienen van zware slagen, vernederen, indoctrineren, beroven van juwelen, onderwerpen aan verdachte medische handelingen en gedwongen steriliseren.

Het lijkt wel afgeschreven uit een catalogus van misdaden. BBC dekt zich in door te vermelden dat niet alles kon geverifieerd worden en dat de Chinese regering alles ontkent. Maar BBC geeft het getuigenis wel geloofwaardigheid door bijvoorbeeld te stellen dat haar beschrijving van de locatie klopt met andere bronnen, of dat analisten achter de vrij snel dalende geboortecijfers in Xinjiang soms ‘demografische genocide’ veronderstellen. Dat de vrouw in kwestie eerder in Kazachstan tegenover de pers deze traumatische ervaringen niet vermeldde wordt verklaard doordat ze zich pas in de VS vrij genoeg voelde om de volledige waarheid te onthullen.

Vaag of van horen zeggen

Een tweede getuige is een Kazakse, 18 maanden geïnterneerd. Opnieuw komen we niet te weten waarom of in welk soort instelling. De vrouw beschrijft dat ze gedwongen werd om andere vrouwen voor te bereiden op verkrachting (uitkleden, handboeien) en na de verkrachting op te vangen. Ze zegt dat er ook vormen van betaalde seks waren. We weten niet waar ze nu verblijft of wat haar politieke achtergrond is. Dat geldt ook voor de drie verdere getuigen.

Een Oezbeekse vrouw verklaart dat ze gedwongen werd Chinese taalles te geven in een kamp. Ze vluchtte naar het buitenland. Zij heeft geruchten gehoord en beweert dat een politievrouw tegenover haar verkrachtingen en het toedienen van elektroshocks bevestigd heeft.
Een andere gewezen lerares in een kamp beweert getuige geweest te zijn van een publieke groepsverkrachting met honderd gedwongen toeschouwers!
Een laatste getuige is een anonieme ex-bewaker die bevestigt dat mensen geslagen of mishandeld werden indien ze onvoldoende resultaten boekten in de lessen.

Goeroe Zenz

Op deze smalle basis titelt BBC ‘Hun doel is alles te vernietigen’ , weliswaar tussen aanhalingstekens. Om de geloofwaardigheid van het verhaal te verhogen wordt er commentaar van Adrian Zenz aan toegevoegd. Zenz is een fundamentalistisch christen die werkt voor een door de VS-regering gesponsorde anti-communistische stichting en zich naar eigen zeggen tot levensdoel stelt het communisme te verslaan. Hij is geen Xinjiang- of Chinaspecialist maar ligt aan de oorsprong van zo goed als alle beschuldigingen die de voorbije jaren over Xinjiang verspreid zijn. Zijn rapporten worden door westerse media kritiekloos als waarheid verkondigd.
Zenz vindt dit ‘een van de gruwelijkste bewijzen die hij gezien heeft sinds het begin van de wreedheden’. ‘Het bevestigt het allerergste van wat we ooit gehoord hebben’. ‘Dit is een geloofwaardig en gedetailleerd bewijs van seksueel misbruik en marteling op een schaal die nog groter is dan we veronderstelden’.

Twijfels maar toch bruikbaar in koude oorlog

Zelfs het persbureau Reuters, dat zich eerder vergaloppeerde door de aantijgingen van een individuele Amerikaanse experte over de ‘kampen’ systematisch de wereld rond te sturen als het ‘standpunt van een panel van de Verenigde Naties over mensenrechten’ vindt blijkbaar dat de BBC deze keer over de schreef gegaan is. Het stelt sec dat ‘onafhankelijke bevestiging’ van het BBC bericht niet mogelijk is.
Toch vindt deze betwijfelbare berichtgeving van BBC elders weerklank, ook in sommige media bij ons.

De woordvoerster van de kersverse Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Blinken verklaarde: ‘We zijn diep verontrust door rapporten, waaronder getuigenissen uit de eerste hand, over systematische verkrachtingen en seksueel misbruik tegen vrouwen in interneringskampen voor etnische Oeigoeren en andere muslims in Xinjiang’. Ze herhaalde dat China ‘misdaden tegen de mensheid en genocide’ gepleegd heeft in Xinjiang en voegde eraan toe: ‘Deze wreedheden schokken het geweten en moeten zware gevolgen hebben’.

Een mooie voorzet van BBC aan de nieuwe Amerikaanse regering om de koude oorlog van Trump verder te zetten.

Bronnen: BBC, Reuters
Wie zoekt naar betrouwbare bronnen over de Oeigoeren en Xinjiang kan terecht op de website van het Qiao collectief, een samenwerking van overzeese Chinezen.

3 comments for “BBC levert bijdrage aan koude oorlog tegen China

  1. https://www.bbc.com/news/world-asia-55930344 Tursunay Ziawudun had voor de BBC interview al eerde interview gehad met Vice news. Ze zei ik was nooit gemarteld maar voelt geestelijk er wel al een marteling. Alleen recent komt ze met marteling verhaal en verkrachting. Vice had het oude artikel verwijderd, maar wat tweeter had het opgeslagen en de 2 artikel vergelijkt met elkaar. Dit is een zeer oude truc die ze steeds recycleren. De Tibetan had ook deze verhaal een oude dame beschrijft zelf dat in 50 verkracht waren en later de pil voor krijgen. Terwijl morning after pil pas in 1970 was uitgevonden.

  2. UK had net de CGTN vergunning ontnomen wat verklaart waarom BBC het laatste jaar zo ver gaat. Ze zijn erg negatief tegen China maar nog nooit zo erg. Ze weet het dat al een jaar van te voren dat zoiets zou gebeuren van hun overheid. Hoe zou China nu reageren op BBC dan? Hoelang kunnen de BBC reporters in China blijven nu? Succes met je leven in UK : hopelijk wordt je niet besmet.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *