Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft met zijn Zwitserse collega Ignazio Cassis gebeld opdat Zwitserland dringend meer onderdelen aan China zou leveren voor beademingsapparaten. China kan 2200 invasieve beademingsapparaten per week vervaardigen. Het is echter moeilijk de wereldwijde vraag te bolwerken onder meer door een gebrek aan onderdelen die uit het buitenland afkomstig zijn.
Zoals we eerder schreven zijn beademingsapparaten vrij cruciaal voor de ziekenhuizen tijdens de Covid-19 crisis. Vooral de zgn. invasieve apparaten kunnen voor de kritische patiënten een zaak zijn van leven of dood. Omdat er wereldwijd een tekort aan deze apparaten dreigt, hebben de autoproducten Ford, Tesla en GM in de VS beloofd om ook deze apparaten te gaan vervaardigen. Enkel de stad New York heeft in april 30.000 bijkomende apparaten nodig. Volgens de onderzoeksafdeling van de Chinese financiële nieuwsite EastMoney hebben de VS, Duitsland, het VK, Frankrijk en Italië in totaal 1 miljoen van die apparaten nodig; Global Data houdt het op een wereldwijde behoefte van 880.000. De VS zit met een gat van 75.000 apparaten, Frankrijk, Duitsland, Italie, Spanje en het VK hebben er samen 74.000 te kort., aldus nog GlobalData .
1000 onderdelen
China kan 2200 invasieve ventilators per week vervaardigen. De Chinese producenten hebben echter onderdelen te kort en stuiten soms ook op administratieve rompslomp. Minister Wang Yi hoopte tijdens het telefoongesprek met zijn Zwitserse collega Ignazio Cassis dat Zwitserland als leverancier van belangrijke onderdelen zijn leveringen kan opdrijven om zo het dreigend Chinees tekort aan die onderdelen te verhelpen. Cassis beloofde zijn medewerking. Elk beademingsapparaat bestaat immers uit 1000 onderdelen. China telt 21 producenten van invasieve beademingsapparaten en 8 van hen hebben een CE-vergunning om uit te voeren naar de EU. Omdat het ingewikkelde toestellen zijn, kan de productie niet zomaar uitgebreid worden want de veiligheidsvoorschriften moeten nageleefd worden.
Leveringen
Beijing Aeonmed heeft al bestellingen ontvangen voor 1000 stuks. De 500 personeelsleden durven geen verlof meer aan te vragen. Mindray’s Guangming Manufacturing Center in Shenzhen heeft het aantal personeelsleden van 2000 tot 3800 opgevoerd zodat ze nu tot 3000 à 4000 apparaten per maand kunnen vervaardigen. Volgens CEO Jing Jungang heeft zijn bedrijf op 10 dagen na 19 maart meer dan 1700 invasieve toestellen geleverd aan andere landen.
Jiangsu Yuyue Medical Equipment & Supply leverde sinds de virus uitbraak 7000 niet invasieve apparaten voor de binnenlandse markt en heeft in totaal bestellingen uit 58 landen ontvangen voor 20.000 stuks. Op 2 april meldde Peoples Daily dat China al meer dan 1700 invasieve apparaten leverde aan het buitenland en bestellingen kreeg voor meer dan 20.000. China zou instaan voor één vijfde van de wereldproductie en Het Parool meldt ook een omgekeerde beweging. KLM en Philips leggen gedurende 6 tot 8 weken een luchtbrug in van Chinese onderdelen naar Amsterdam. Een KLM Boeing 747 Combi zal wekelijks 250.ton luchtvracht uit China met Amsterdam als tussenstop vervoeren naar de VS fabriek van Philips Respironics dat de opdracht van de VS regering kreeg voor de productie van 43.000 beademingstoestellen.
China is een topproducent van medisch materiaal. Het land dat nu dagelijks 1,5 miljoen stuks medische kledij vervaardigt, kan in theorie deze vraag aan, zij het dat de Chinese capaciteit niet aan alle verschillende standaarden van de VS, de EU en Japan voldoet. Voor de crisis leverde China de helft van ’s werelds mondkapjes maar ondertussen vervaardigt China 12 maal het aantal van voor de Covid-19 crisis. Volgens het ministerie van Handel heeft het land de voorbije maand voor 10 miljard yuan medisch materieel uitgevoerd. Het land staat sterk in het segment van de N95 mondkapjes omdat het ruim beschikt over polypropyleen dat een bijproduct is bij de olieraffinage. Het is dus geen toeval dat Sinopec 200 miljoen yuan investeert in 16 assemblage lijnen die dagelijks 18 ton filterpapier ( nonwoven materiaal) kunnen vervaardigen voor 18 miljoen medische maskers.
Technologie
Ook andere Chinese technologische producten helpen wereldwijd bij de strijd tegen het Covid-19 virus. Ze variëren van testkits en AI-technologie tot drones. Op 27 maart had BGI Genomics al meer dan 7 miljoen testkits geëxporteerd naar 70 landen en regio’s. Samen met een firma uit Abu Dhabi opende het er een labo dat dagelijks 10.000 nucleïnezuurtesten aankan, naar verluidt een wereldprimeur buiten China. BGI Genomics kreeg ook van de U.S. Food and Drug Administration een vergunning voor haar testkits en is van plan in Servië twee testlabs te bouwen. De Chinese firma onderhandelt met 15 landen over de opening van bijkomende labs.
iFlytech heeft Zuid Korea een uitgaand AI-telefoonsysteem aangeboden dat een mechanisme biedt ter opvolging van patiënten die genazen van Covid 19. Dit AI-systeem is in China al ten goede gekomen van 40 miljoen patiënten, aldus iFlytech ondervoorzitter Zhao Zhiwei. Zhao voegde er aan toe dat zijn AI- diagnosesysteem voor Covid-19 ook Iran geholpen heeft omdat het CT-scans kan beoordelen op 3 seconden. De firma is van plan om zijn producten naar meer landen kosteloos te sturen in hun strijd tegen het virus.
Pikant wordt het met de DJI drones die de regering VS liever kwijt dan rijk is. De drones kunnen echter ook gebruikt worden voor de preventie en controle van epidemieën. De politie in Chula Vista (California) is van plan een paar DJI-drones uit te rusten met luidsprekers en camera’s om de lockdown te controleren. Nu maar afwachten hoe de federale overheid daar tegen aan kijkt.
SCMP, Peoples Daily, Het Parool, Global Times, This week in China
Hoeveel Oeigoeren hebben ze in dienst aan zulke fabrieken. Straks worden ze ook nog voorgesteld als concentratie kampen. Misschien eerst alle Oeigoeren ontslaan.