Beijing zal meer migranten hukou laten verwerven

De stad Beijing gaat een puntensysteem invoeren om de 8,2 miljoen migranten die zonder hukou (permanente verblijfsvergunning) ) in de stad leven er een te laten verwerven, inclusief toegang tot openbare diensten waarop ze vandaag geen recht hebben.

hukouDit is bijzonder belangrijk voor het recht op gratis onderwijs. De miljoenen migranten moeten nu hun kinderen ofwel thuis achterlaten in de dorpsschool, ofwel ze meenemen en inschrijven voor betaald privé-onderwijs in de grootstad. Zo’n 40% van de bevolking van Beijing heeft geen statuut van vast inwoner, volgens cijfers van het plaatselijke Bureau voor de Statistiek.
Het puntensysteem, dat lijkt op het puntensysteem voor migranten van de VS, zal aan interne migranten de gelegenheid geven een hukou te verwerven indien ze voldoen aan een aantal criteria die in het ontwerpplan staan dat op 10 december vrijgegeven is. De kandidaten moeten jonger dan 45 zijn, en een geldige tijdelijke verblijfsvergunning hebben sinds minstens zeven opeenvolgende jaren. De werksituatie, de duur van het huurcontract of het aankoopcontract voor een woning, de betaalde belastingen en de schuldensituatie van de kandidaten zullen allen omgerekend worden in een score. Wie bijvoorbeeld een bachelor diploma heeft krijgt er 15 punten bij, met een doctor diploma wordt dat 89 punten. Het verkrijgen van de hukou wordt gemakkelijker voor wie wegtrekt uit de zes dichtstbevolkte districten van de stad. Jaarlijks zal in functie van de bevolkingsomstandigheden beslist worden hoeveel punten een kandidaat moet hebben om de hukou te verwerven. Het blijft de bedoeling omwille van de luchtvervuiling en de verkeersproblemen de bevolking van Beijing tegen 2020 niet boven de 23 miljoen te laten stijgen.
De bevolking kan tot het einde van dit jaar commentaar geven op het ontwerp.

Nationale strategie

Het ontwerpplan voor Beijing past in de nieuwe nationale politiek om het gemakkelijker te maken voor interne migranten om een permanente verblijfsvergunning te krijgen in de stad. Talrijke steden waaronder zelfs grootsteden zoals Shanghai, Guangzhou, Chengdu en Chongqing hebben de voorbije jaren geëxperimenteerd met gedeeltelijke hervormingen, maar nu is er dus een duidelijke nationale richting aangegeven. Beijing blijft echter een speciaal geval omdat men de bevolking van deze megastad wil blijven beperken.
Een andere aangekondigde maatregel in dezelfde geest is de mogelijkheid om ‘illegale’ tweede kinderen te regulariseren. Er lopen in China naar schatting 13 miljoen mensen rond die officieel niet bestaan en die dus geen recht op openbare dienstverlening zoals gratis onderwijs kunnen laten gelden. Het gaat om kinderen die ten tijde van de éénkindgezinnen als tweede geboren zijn, en die de ouders uit schrik voor boetes niet geregistreerd hebben. De situatie van deze groep zal nu dus in orde gebracht worden: ze krijgen een hukou van de plaats waar ze geboren zijn.
Bron: Caixin

2 comments for “Beijing zal meer migranten hukou laten verwerven

  1. ???inschrijven voor betalend privé-onderwijs in de grootstad.??
    je kunt het ook bij een openbare school inschrijven met betaling natuurlijk. ik snap niet waarom zoveel Europeanen over deze onderwerp zo moeilijk doet. hebben ze nooit over zwarte scholen gehoord. mensen met een platteland hukou betalen eenmaal minder belasting dan de grote stad hukou. hukou betekend ook belasting betalen. Terwel hier in Nederland ouders van witte scholen en zwarte dezelfde belasting betalen.

  2. De maatregelen rond het hukou-systeem is lokaal geregeld, maar het zou mij verbazen dat betalend privé-onderwijs de enige mogelijkheid is voor interne migranten om hun kinderen te laten studeren in Beijing. Betalend privé-onderwijs is voornamelijk bedoeld voor expats uit de VS, Europa, Japan en Z.-Korea. Deze scholen bevinden zich vaak aan de rand van grootsteden. Het inschrijvingsgeld is ongeveer het jaarlijks inkomen van een gemiddelde lokale arbeider.
    Lokale overheidsscholen laten kinderen van interne migranten toe nadat de lokale behoeften zijn voldaan. Dit wil in de praktijk zeggen dat ze meestal toegewezen worden aan scholen met mindere faam en ze betalen een hogere inschrijvingsgeld dan kinderen met een lokale hukou. Het alternatief is inderdaad dat ze gestuurd worden naar scholen van hun hukou.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *