Beijing beurs gaat innovatieve kmo/mkb kapitaal verschaffen

In Beijing is op 15 november een nieuwe beurs van start gegaan. Ze geeft innovatieve kmo/mkb de kans via de beurs kapitaal te verzamelen voor verdere ontwikkeling. De beurs is in recordtijd opgezet.

De nieuwe beurs is een aanvulling op de bestaande beurzen van Shenzhen en Shanghai die begin jaren 90 opgericht werden. Specifiek voor Beijing is de nadruk op kleinere bedrijven en technologische innovatie waarvoor niet gemakkelijk bankleningen kunnen verkregen worden . De beslissing om de beurs te starten is pas begin september bekend gemaakt.

Op de eerste dag werden aandelen in 81 bedrijven aangeboden. Tien daarvan doen dat voor het eerst. Na de eerste dag stond de prijs van hun aandelen gemiddeld 199,8% boven de startprijs. De andere 71 bedrijven hebben aandelen die al buiten de beurs op een over-the-counter platform verkocht werden. Op de eerste dag verwisselden aandelen voor 9,58 miljard yuan (1,25 miljard euro) van eigenaar. De totale beurswaarde van de verhandelde bedrijven bedroeg 289 miljard yuan (bijna 4 miljard euro).

De beurs streeft naar een honderdtal bedrijven tegen het einde van het jaar en 10 miljoen geregistreerde beleggers. Veel bedrijven komen uit de sectoren farmacie, software en fabricage van speciale uitrustingen.

Bij de tien nieuwkomers was Tongxin Transmission, een fabrikant van stuurstangen voor auto’s uit Henan. Dit bedrijf noteerde de grootste waardestijging, met een slotkoers aan 493.67 procent.

De STAR technologiebeurs van Shanghai werd negen maand na de beslissing geopend. Met minder dan drie maanden voorbereiding breekt Beijing alle records. Een door Global Times geciteerde expert linkt deze snelheid aan de dringende noodzaak de ontwikkeling van innovatieve kmo/mkb meer te ondersteunen.

China telt ongeveer 220.000 innovatieve kom/mkb. Voor veel van deze bedrijven is een beursgang op de bestaande technologiebeurzen STAR in Shanghai en Chi-Next in Shenzhen te ingewikkeld; bovendien aarzelen investeringsfondsen om te investeren omdat er beperkingen zijn op het terug verkopen van aandelen. In Beijing zullen de vereisten voor notering soepeler zijn.

Op termijn kan deze beurs ook kleinere Chinese bedrijven die nu op een Amerikaanse beurs genoteerd worden en problemen ondervinden door strengere Amerikaanse regels voor Chinese bedrijven naar China terugbrengen. Sommigen dromen zelfs van een platform bieden voor buitenlandse kmo/mkb. Dat laatste veronderstelt wel dat de Chinese overheid de transfer van kapitalen in en uit China verder liberaliseert.

Bron: Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *