Beijing heeft meer dan 2 miljard m³ water uit de Yangtze ontvangen

Naar Beijing is intussen 2 miljard m³ water van de Yangtze overgeheveld. Het water is voor het gebruik door 11 miljoen inwoners van de Chinese hoofdstad.

BeijingTwee miljard m³ is de hoeveelheid water die naar Beijing is gebracht sinds december 2014. Toen is het project in gang gezet om water van het zuiden naar het noorden te pompen.
De watermaatschappijen van Beijing hebben 1,37 miljard m³ in gebruik genomen, 68% van het totale volume. Ongeveer 285 miljoen m³ werd opgeslagen in reservoirs. De rest van het water uit de Yangtze, is naar grondwater, rivieren en meren gevloeid.
‘De kwaliteit van het water uit de Yangtze dat naar Beijing is gevloeid is stabiel en beantwoordt aan de normen. Het kanaal is in orde, de voorziening is veilig’, aldus een ambtenaar van de gemeentelijke waterdienst. Op dit moment vloeit er dagelijks ongeveer 1,05 miljoen m³ naar de stad, dank zij het project.
Het project heeft gezorgd voor een regelmatige bevoorrading van goed drinkwater ten behoeve van 11 miljoen mensen, de helft van alle inwoners van Beijing. Dat is een verbetering. Voor 2014 kwam het water uit ondergrondse bronnen en kon het kalk en magnesium bevatten. Liang Li, van Beijing Waterworks Group zegt dat er in het Miyun Reservoir, het grootste in Beijing, nu een record hoeveelheid van 1,6 miljard m³ opgeslagen is. Volgens hem heeft onderzoek aangetoond dat de hardheid van het kraanwater in Beijing gedaald is van 380 milligram mineralen per liter naar 130 milligram.

Controversieel

Het middelste deel van het project voor wateroverheveling van zuid naar noord brengt het water door kanalen en buizen vanuit het reservoir van Danjiangkou. Dat ligt in de provincie Hubei, in het centrum van China. Dan gaat het naar Henan en Hebei en vervolgens naar de grote steden Beijing en Tianjin. Uiteraard wordt het rivierwater grondig gezuiverd voor het in de waterleiding terecht komt. In de hele regio hebben 47 miljoen mensen er profijt van.
Het project is controversieel. Er waren vragen rond de kosten en de baten. Volgens sommige experts was het transport niet veilig en schoon genoeg. Anderen waren van mening dat het twee van de belangrijkste rivieren van China schade zou toebrengen. Andere experts zeggen dat er intussen effectieve maatregelen genomen zijn tegen de vervuiling van het water. Ook zou de constructie ecologisch verantwoord zijn gebeurd. Zo komt er door de wanden van de kanalen en buizen geen vervuiling vanuit de grond in het water terecht. Sinds het begin van het project is volgens hen de kwaliteit van het kraanwater veel verbeterd. Het debat hierover is echter niet afgelopen.
ecns.cn, xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *