Beijing onderbreekt communicatie met Taiwan

Omdat de nieuwe Taiwanese leider, mevrouw Tsai, de consensus van 1992 over één China niet wil erkennen, heeft Beijing als vergelding de communicatie onderbroken met de dienst voor de betrekkingen met de Volksrepubliek. Dat betekent werk voor de nieuwe functionaris voor de ‘Mainland Affairs Council’ Katherine Chang.

Tsaireis

Tsai op vliegreis


Op Taiwan is de Mainland Affairs Council de instelling die instaat voor de communicatie met zijn tegenhanger op het vasteland, de Taiwan Affairs Office (TAO). TAO woordvoerder An Fengshan heeft bevestigd dat het mechanisme voor communicatie tussen beide onderbroken werd na de ambtsaanvaarding van Tsai op 20 mei. Daarmee wil de Volksrepubliek zijn ontevredenheid uitdrukken over de vervanging van het woord consensus over het een China-principe uit 1992 door ‘geschiedkundig feit’. De 1992 consensus was dat er maar één China bestaat, maar dat die formule een andere inhoud kan hebben voor Beijing en voor Taipei. De verklaring van An Fengshan volgt een dag nadat de Mainland Affairs Council van Taiwan bij Beijing protesteerde omdat China druk uitoefende op Cambodja om 25 van telecomfraude verdachte Taiwanezen naar de Volksrepubliek uit te wijzen. De Mainland Affairs Council beweert hierover zijn bezorgdheid te hebben geuit via het communicatiekanaal, maar Beijing blijkt hiervoor doof. An stelt dat de communicatie enkel hervat zal worden als het nieuwe bestuur in Taiwan de consensus aanvaardt.
Bij het inzweren van Tsai op 20 mei erkende ze enkel dat er in 1992 een vergadering had plaatsgevonden waarbij de twee partijen probeerden eenstemmigheid te bereiken over hun verschillen. Maar dit klopt niet volgens Beijing. Sindsdien heeft Beijing de druk opgevoerd en herhaaldelijk de vraag van de regering Tsai voor gesprekken en communicatie genegeerd. Ook werd geprobeerd economische druk op het eiland uit te oefenen door het verminderen van het aantal toegelaten toeristen. Voormalig voorzitter Kao Kong-lian van Taipei’s Straits Exchange Foundation die onder het vorig bestuur verantwoordelijk was voor de relatie met de Volksrepubliek verwacht dat de patstelling gaat duren tot een van de 2 partijen het niet langer uithoudt. Hij verwacht een nieuwe verklaring op de een of andere belangrijke feestdag.
Tsai zelf vertrok vrijdag voor haar eerste buitenlandse rondreis waarin ze Panama en Paraguay zal bezoeken en in Paraguay het parlement toespreken. Taiwan onderhoudt nog formele diplomatieke betrekkingen met 22 landen. In maart onderbrak Gambia zijn betrekkingen met Taiwan ten voordele van relaties met de Volksrepubliek.  Zoals bekend neigt de Democratic Progressive Party partij van Tsai meer naar onafhankelijkheid. De South China Morning Post beweert dat om de pil te verzachten in de nieuwe regering de 3 portefeuilles van buitenlandse zaken, defensie en Mainland Affairs gegaan zijn naar personen die ook goed staan bij de oppositie van de Kuomintang. De Mainland Affairs vallen onder de 63 jarige diplomaat Katherine Chang die ook werkte onder de vorige besturen en die politiek neutraal is. Minder apolitiek was de nieuwe minister van economische zaken Lee Shih-kung. Hij verklaarde dat de nieuwe regering onderhandelingen met Beijing zou heropenen als een van de 23 akkoorden met de Volksrepubliek die de vorige (van de Kuomintang) had afgesloten, onaanvaardbaar zou blijken of toe was aan bijstelling. Dit stootte op hevige kritiek van de partij die nu in de oppositie zit.
SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *