Beijing steunt fysieke boekwinkels

Beijing wil de boekwinkels steunen met een reeks maatregelen. Die maken deel uit van nationaal beleid om de uitgeverswereld te helpen. Het is de bedoeling dat papieren boeken een belangrijk medium voor informatie en ontspanning blijven. Ook moet de verkoop in fysieke winkels kunnen optornen tegen de online concurrentie.

boekwinkels

‘belevingsboekwinkel’ (foto Shutterstock)


De hoofdstad van China zal 50 miljoen yuan (6,4 miljoen euro) investeren in boekwinkels.

Meer overheidssteun

Dat is bijna drie keer zoveel als de som die de sector in elk van de afgelopen twee jaren kreeg. Er komen subsidies  en belastingverminderingen voor de boekhandel. Die ondersteuning is niet alleen voor de ondernemingen die in de problemen zitten.

Laat boekwinkels bloeien

De overheid zal bedrijven en personen aanmoedigen die boekenwinkels willen bouwen en uitbaten. Ze hoopt dat de boekhandel gaat floreren in wijken en straten met veel winkels en toerisme, en ook in nieuwe woongebieden. De gemeente zal in elk van de 16 districten zelf ook boekensupermarkten bouwen. Beijing krijgt verder 200 niche boekenwinkeltjes tegen 2020.

Lezers & Co

De gemeentelijke ondernemingen worden multifunctioneel, een soort culturele centra en ontmoetingsplaatsen. Sommige ervan zullen 24/7 open zijn. Om beter te kunnen opboksen tegen de concurrentie van de nieuwe media, vormen van lectuur en verkoop, werken boekwinkels soms samen met bibliotheken. Lezers kunnen dan bijvoorbeeld gratis boeken lenen in de winkel. De bieb dekt de kosten.

Lezen blijft in

boekwinkels

ook in andere steden: Chongqing bijv. foto Wang Quanchao/ Xinhua


Toch is het uitgeversbedrijf nu al beslist geen noodlijdende sector. Vooral Beijing telt vele uitgeverijen en Beijingers lezen gemiddeld tien papieren boeken per persoon per jaar. (Het nationale gemiddelde is 4). Ook zou de meerderheid van de burgers in de Chinese hoofdstad liever in een fysieke winkel zijn boeken halen dan ze on line te bestellen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat boekverkopers huiverig zijn voor de integratie van on en off line verkoop die we ook hier kennen.

Terug naar de toekomst?

Een nieuwe generatie van fysieke boekenwinkels roeit tegen de online stroom op. Dat is zo in vele westerse landen en in China. De bezoekers worden verwend met koffie, gratis wifi, een leuke plek om te zitten en een gevarieerd aanbod van allerlei activiteiten. En net zoals in de VS doet de privésector van de online boekverkoop goed mee. Zowel Amazon als DangDang openen boekwinkels voor een trendy ‘leeservaring’. Zij hoeven niet te vrezen voor interne concurrentie: de digitale boekenmarkt groeide met 29% in 2017, de fysieke met 2,3%. De smartphone blijft in elk geval het geprefereerde leesmedium. In alle grote Chinese steden brengen klassieke boeken en winkels echter opnieuw variatie aan in het consumptielandschap. Het is opmerkelijk dat de overheid op die mode inhaakt en er in Beijing financiële ondersteuning aan biedt.
Bronnen: Xinhua, China Daily, South China Morning Post

1 comment for “Beijing steunt fysieke boekwinkels

  1. Buiten een aantal zonderlingen is er geen kat die nog naar een boekenhandel gaat om iets te kopen. Sommige boekenhandels zijn veredelde bibliotheken, die wel altijd vol met volk zitten, zoals Sanlian shudian, aan Dongsi (24h open), of wangfujing en xidan shudian, twee monumenten in Peking. Andere zijn meer belevingsplaatsen, waar je tijdens het drinken van koffie een blad kan omslaan.
    Goed initiatief.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *