Belangrijke bijeenkomst China-Afrika?

Op 29 en 30 november komen Afrikaanse ministers en hun Chinese collega’s in de Senegalese hoofdstad Dakar samen voor een hoogtepunt van China-Afrika samenwerking, de 8e ministeriële conferentie van het Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC).

China-Afrika

De ministers van Buitenlandse Zaken of vertegenwoordigers van de 54 leden van het succesvolle China-Afrika forum, de ministers die verantwoordelijk zijn voor externe economische samenwerking en vertegenwoordigers van de Commissie van de Afrikaanse Unie gaan naar Dakar. Alle Afrikaanse staten zijn intussen aangesloten bij FOCAC, behalve Eswatini (Swaziland), het enige land in Afrika dat nog diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Taiwan.

(foto Xinhua / Liu Bin)

Full house

President Xi Jinping heeft via videolink de openingszitting bijgewoond en toegesproken. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en Minister van Handel Wang Wentao vertegenwoordigen China. Aan de opening van deze ministeriële China-Afrika conferentie van het FOCAC nemen behalve de Chinese president nog meer prominenten deel. Het ministerie van BuZa van China somde ze op: het Bureau van de Vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de Afrikaanse Unie, waaronder president van Senegal en de Afrikaanse covoorzitter van FOCAC Macky Sall, president van de Democratische Republiek Congo Félix Tshisekedi, president van Zuid-Afrika Cyril Ramaphosa, president van De Comoren Azali Assoumani en de president van Egypte Abdel Fattah el-Sisi, de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie Moussa Faki en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres.

China-Afrika
Samen tegen COVID-19. Ziekenhuis in Juba, Zuid-Soedan (foto Xinhua)

Van 2015 tot 2021

Voor de Chinees-Afrikaanse betrekkingen is deze conferentie alweer een belangrijk moment na een reeks van drie in de afgelopen jaren. Die hoogtepunten waren de FOCAC-top in Johannesburg in 2015, de top in Beijing in 2018 en de buitengewone China-Afrika-top over solidariteit tegen COVID-19 in 2020. De evaluatie van die drie vergaderingen en wat er van de besluiten terechtgekomen is zal ongetwijfeld op de agenda van Dakar 2021 staan, plus nieuwe toezeggingen en plannen in het kader van het bloeiende partnerschap dat FOCAC blijft. Misschien komt, al of niet in de wandelgangen, ook de het hoofdpijndossier van de onrust in de Hoorn van Afrika, met de burgeroorlog in Ethiopië, ter sprake. Allicht hopen China en Afrika dat ze nog meer zaken kunnen doen wat de strijd tegen COVID-19 betreft, onder andere met uitbreidingen van de aanmaak en de toediening van vaccins.

De proloog

Het Informatiebureau van de Staatsraad, het Chinese kabinet, heeft op 26 november een witboek uitgebracht met de titel China and Africa in the New Era: A Partnership of Equals (China en Afrika in deze tijd: een partnerschap van gelijken). Het is het eerste witboek waarin de Chinese regering een zo veelzijdig beeld geeft van de samenwerking tussen China en Afrika. Het is ook het eerste witboek over de resultaten van de samenwerking tussen China en een specifieke regio sinds het 18e Nationale Congres van de CPC. (zie ook de infographic in de China Daily). De Senegalese minister Aïssata Tall Sall heeft Wang Yi uitgenodigd voor een bezoek vooraf. Mevrouw Tall is minister van Buitenlandse Zaken en van de Senegalezen in het buitenland. Een extra opsteker voor China was het feit dat vlak voor deze conferentie Eritrea en Guinee-Bissau zich ingeschreven hebben bij het Belt and Road Initiative (BRI, de ‘nieuwe zijderoutes’). Eritrea behoort tot de Hoorn van Afrika en ligt aan de Rode Zee, Guinee-Bissau ligt aan de kust van West-Afrika.

China-Afrika
Bouwproject in wat de nieuwe administratieve hoofdstad van Egypte wordt (foto Xinhua/ Wu Huiwo)

Verder bouwen aan nieuwe zijderoutes

De beide landen zullen een schakel worden in de zeeroutes van het BRI. Ze zullen, net als hun buurlanden verder voordeel hebben van de investeringen in infrastructuur en in energievoorzieningen waarvoor de nieuwe zijderoutes bekendstaan. Met Eritrea en Guinee-Bissau erbij is het aantal Afrikaanse landen dat meedoet met het BRI toegenomen tot 48. Eerder dit jaar sloten de Democratische Republiek Congo, en Botswana zich bij het initiatief aan toen Wang Yi de twee landen bezocht. Alleen Burkina Faso, Mauritius, Sao Tomé & Principe en Malawi hebben zich als Afrikaanse landen nog niet hebben aangesloten bij de nieuwe zijderoutes, en uiteraard Eswatini (Swaziland) dat ook buiten FOCAC valt, vanwege zijn niet-erkenning van het feit dat er maar 1 China is. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat er in dat laatste verandering komt, maar de andere landen die aarzelen over het BRI kunnen misschien als gevolg van de ministersconferentie van FOCAC over de streep worden getrokken.

Bronnen: Xinhua, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post, Wikipedia, fmprc.gov.cn (website BuZa China)
Xinhua heeft een link naar de Engelse vertaling van Xi’s openingstoespraak:
http://www.news.cn/english/2021-11/29/c_1310340860.htm
ook nuttig:
https://socialistchina.org/2021/11/29/bertie-ahern-chinas-infrastructure-investment-has-been-of-major-benefit-to-the-people-of-africa/
In dit korte interview met CGTN voorafgaand aan de 8e Ministeriële Conferentie van het Forum over China-Afrika Samenwerking (FOCAC), geeft de voormalige Ierse premier Bertie Ahern zijn mening over de betrekkingen tussen China en Afrika. Hij prijst de groeiende rol van FOCAC, wijst op de transformerende impact van China’s infrastructuurinvesteringen en ontkracht het idee dat China een ‘schuldenval’ heeft gelegd voor Afrikaanse landen; hij wijst inderdaad op de leidende rol van China bij de schuldverlichting voor arme landen met schulden.
Wij vonden het interview op de website Friends of Socialist China en wilden het jullie niet onthouden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *