Belangrijke staking voor correcte sociale zekerheid


In de miljoenenstad Dongguan staken arbeiders van een enorme fabriek van sportschoenen al 11 dagen lang. Het aantal stakers is toegenomen tot duizenden nadat verschillende onderhandelingsrondes op niets uitliepen. Het geschil gaat in de eerste plaats over het feit dat de werkgever lagere premies voor sociale zekerheid en andere uitkeringen betaalt dan hij wettelijk verplicht is.

Foto actiebeeld via Weibo

Foto actiebeeld via Weibo

Dongguan is een industriecentrum in de sterk ontwikkelde zuidelijke provincie Guangdong. Daar staat een van de fabrieken van Yue Yuen, een houdstermaatschappij waarvan het productieonderdeel vooral sportschoenen maakt voor alle bekende wereldmerken. Het bedrijf is opgericht door een Taiwanese familie en is genoteerd op de beurs van Hongkong. Het heeft vestigingen (vooral) in Guangdong in China, Vietnam en Indonesië. In de fabriek in de gemeente Gaobu, die deel uitmaakt van Dongguan, werken 45.000 mensen. Een meerderheid van hen is nu in staking. De actie begon toen arbeiders konden aantonen dat de werkgever jarenlang een te lage maandelijkse premie voor sociale zekerheid heeft betaald. Dat wordt door verschillende bronnen bevestigd. Het officiële persbureau Xinhua heeft van experts en uit een anonieme bron bij het bedrijf zelf vernomen hoe dat precies kan zijn gegaan: Yue Yuen heeft een manier gezocht en gevonden om de wettelijke bepalingen te omzeilen door de premies te baseren op het gemiddelde salaris in de regio, in plaats van op het reële maandelijkse inkomen van de werknemers. Het gevolg zal zijn dat hun pensioen later lager zal zijn. Yue Yuen zou ook een huursubsidie die het bedrijf wettelijk verplicht was te betalen, aan slechts 1.000 van de 45.000 arbeiders hebben uitgekeerd.

De staking verloopt in een vrij rustige sfeer, hoewel de politie zichtbaar aanwezig is om in te grijpen tegen ordeverstoringen. In de onderhandelingen tussen het stakingscomité en de bedrijfsleiding, waarbij ook de lokale overheid bemiddelt staan de volgende visies tegenover elkaar: Yue Yuen beweert bereid te zijn de premies te verhogen, maar wil de afdracht verhalen op het salaris, zodat het risico bestaat dat de werknemers op korte termijn minder loon krijgen. De stakers ontmaskeren dat als bedrog en proberen de druk op te voeren, gebruik makend van het huidige sociale klimaat van tekort aan werkkrachten. Vele migranten zijn immers weggetrokken naar westelijke en centraal gelegen provincies die dank zij hun recente groei en ontwikkeling goede arbeidsvoorwaarden kunnen bieden, dichter bij huis of zelfs in eigen streek. De werkgevers klagen over de lonen die in veel bedrijven de afgelopen jaren gestegen zijn door het optrekken van de minimumlonen op een groot aantal plaatsen, en ze dreigen ermee hun bedrijven te verhuizen. Het bedrijfsleven vreest dat de actiebereidheid bij andere ondernemingen in de Parelrivierdelta zal vergroten. Er zijn echter ook ondernemers die van mening zijn dat het beter is om hun concurrentiekracht en winstmogelijkheden te vergroten via innovatie, onderzoek en ontwikkeling en niet via het zoeken naar sluipwegen om op lonen en sociale uitkeringen te beknibbelen.  

Bronnen: Xinhua, Bloomberg, Reuters, BBC, SCMP

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *