In 2019 verminderen de belastingen voor de meeste Chinezen. Wie gaat de rekening betalen? Er zijn aanwijzingen dat de belastingdruk op rijke Chinezen zal toenemen, zelfs en vooral wanneer hun vermogen in het buitenland zit.
Naast belastingverlagingen zijn er voor 2019 een aantal wijzigingen van administratieve regels gepland die veel minder publieke belangstelling kregen. De wijzigingen staan toe beter belastingen te innen op vermogens die nu verstopt zitten in het buitenland of in holdings.
Vorig jaar is al begonnen met een campagne tegen fraude. De bekende actrice Fan Bingbing verdween enkele maanden in voorarrest en moest een hoge boete betalen wegens fraude.
Naar schatting hebben alle Chinezen samen een vermogen van 24.000 miljard dollar. Een belangrijk deel daarvan zit bij rijke Chinezen, en ongeveer 1.000 miljard is in het buitenland. Dat bedrag verdubbelde tussen 2012 en 2018. Dat is legaal en in principe zijn die kapitaalkrachtige burgers belastingplichtig. Maar ze zijn moeilijker te controleren door de Chinese fiscus.
Belastingparadijzen verdwijnen stilaan
Eén van de nieuwe regels voert een winstbelasting in op in het buitenland gevestigde bedrijven van Chinezen. Tot nu toe was er alleen belasting op dividenden, effectief aan de aandeelhouders uitgekeerde winst. Dat heeft een aantal rijke Chinezen recentelijk aangespoord om fortuinen over te hevelen naar buitenlandse ‘stichtingen’. Ze hopen dat stichtingen voorlopig aan de nieuwe winstbelasting gaan ontsnappen. Sinds het begin van dit jaar gaat het al om 17 miljard dollar.
China heeft zich aangesloten bij de Common Reporting Standard (CRS). Dat internationaal akkoord streeft naar internationale uitwisseling van belastinggegevens. Daardoor zullen rijke Chinezen moeilijker overzees vastgoed of brievenbusfirma’s kunnen verbergen voor de Chinese fiscus. Jason Mi, een vennoot van Ernst & Young in Beijing verwacht dat China gedurende een zekere periode amnestie zal toestaan, en in het begin zal focussen op het bestraffen van de grootste overtreders.
Achterpoortjes gaan dicht
Tot nu toe konden sommigen Chinezen belastingen ontwijken door een tweede nationaliteit aan te nemen of een vaste verblijfsvergunning in het buitenland te verwerven. Onder nieuwe regels zal iedere Chinees met een hukou (domicilie) in China, belastingen moeten betalen op zijn volledig wereldwijd inkomen, ook indien hij een tweede nationaliteit heeft.
Als reactie hebben een aantal Chinezen hun domicilie in China opgegeven. Volgens Peter Ni, een vennoot van Zhong Lun Law Firm in Shanghai, zal hen dat niet veel helpen. Wie zijn domicilie heeft opgeven zal eerst bij de belastingen moeten langsgaan om een en ander uit te leggen.
Giften beperkt
Nieuwe regels voor giften moeten nog uitvoeringsbesluiten krijgen. Maar de mogelijkheid bestaat om giften aan erfgenamen of derde partijen tot 20% van de geactualiseerde waarde te belasten. Ni verwacht dat deze regel in het begin vooral voor buitenlandse begiftigden strikt zal toegepast worden.
Strengere fiscus
De belastingen gaan nauwkeuriger de aangiften van rijke Chinezen onderzoeken. Dat kan dankzij een aantal nieuwe programma’s, zoals het Golden Tax System Phase III platform. Dat platform laat toe een beter overzicht van het volledige inkomen van rijke Chinezen te hebben. Die data zitten nu nog verspreid over verschillende diensten. Het platform verhindert ook dat personen hun inkomen verdelen over meer dan één identiteitskaart, met telkens een ander nummer.
De belastingdiensten gaan overigens ook beter de middenklasse controleren. Wie meer dan 100.000 yuan (12.500 euro) belastingschulden heeft zal het land niet mogen verlaten. Tot nu toe lag de vrijstelling hoger, op één miljoen yuan. Dit bericht is bekendgemaakt door het persagentschap Xinhua.
Vastgoedbelasting
Er is volgens Mi van E&Y een goede kans dat de vastgoedbelasting, die al meer dan tien jaar aangekondigd wordt, er eindelijk doorkomt, misschien al voor het jaar 2020. Dit is een maatregel die vooral personen die speculeren met een aantal appartementen zal treffen. De belasting is tot nu nog niet ingevoerd omdat ze een ongunstige invloed zal hebben op investeringen in vastgoed en zo op de belangrijke bouwsector. Er is ook weerstand bij de middenklasse.
Bron: Bloomberg
“Tot nu toe konden sommigen Chinezen belastingen ontwijken door een tweede nationaliteit aan te nemen of een vaste verblijfsvergunning in het buitenland te verwerven. Onder nieuwe regels zal iedere Chinees met een hukou (domicilie) in China, belastingen moeten betalen op zijn volledig wereldwijd inkomen, ook indien hij een tweede nationaliteit heeft”.
China accepteert geen dubbele nationaliteit, met uitzondering van Hong Kong (HK) als je dat als een land rekent. Zo is Meng CFO van Huawei met haar HK paspoort in Canada gearresteerd. Wel hebben ze het nodig om te kunnen reizen naar buitenland om deal te maken met HK paspoort. Met een Chinese paspoort kan dat erg moeilijk zijn om visum te vragen.
Is het verminderen van belastingen op arme mensen wel zo’n goed idee? Want China verhoogt altijd de belastingen tijdens een oorlog terwijl de VS juist verlagen. Dat armen minder moeten betalen is goed, maar sommige vergokken ook hun geld met aandelen die ze niet kunnen betalen.
Kunnen jullie het deel versturen over dubbel nationaliteit. Want het is erg slordig geschreven door mensen die de Chinese wet niet eens kennen laat staan hukou. Het is waar als je naar het VS of Canada wil immigreren moet je een huis kopen en een paar miljoen daar investeren. Nadat je een andere nationaliteit had aangenomen , verlies je de Chinese en moet je het paspoort inleveren of je krijgt geen nieuw meer. Of je hukou en id-kaart ook kwijt moet vraag ik mij altijd al af. Na dit artikel heb ik het gevoel van niet. Want je hebt deze 2 nodig voor de belastingen, verzekeringen, WeChat account openen, bedrijf starten, huis kopen en naar school gaan enz..enz..
Dus mensen die een andere nationaliteit hebben aangenomen en in China wonen eten nu van 2 walletjes. Reizen met een buitenlands paspoort en alle voordelen als Chinese staatsburger met hun hukou. Hopelijk laten de overheid de arme burgers met rust die hun rijkdom in het buitenland hebben verdiend en terug zijn gekeerd naar China.