Bergen rond Lhasa worden bebost

In 2021 ging het grootschalig Tibetaans bebossingsproject van start om de bergen ten noorden en ten zuiden van Lhasa te bebossen. 137.000 ha zullen op tien jaar tijd worden bebost. Wegens de bergen is het karwei lastig want er dienen waterleidingen gelegd om het water uit de rivier naar de toppen van de bergen te brengen.

Potala paleis gezien vanuit het Nanshan Park Foto Global Times Disclaimer

Het grootste Tibetaanse bebossingsproject startte in 2021 en wil de bergen ten noorden en ten zuiden van Lhasa bebossen samen met de hoofdwegen rond de Kyichu rivier die door de Tibetaanse hoofdstad vloeit. Het project beslaat negen kantons en districten en 35 gemeenten langs de rivier. Het bebossingsplan voorziet dat tegen 2030 bomen geplant zullen zijn op 137.800 ha oppervlakte. Vorig jaar heeft Lhasa ongeveer 55.870 hectare land bebost en groen gemaakt, waardoor ook de werkgelegenheid van talloze personen is bevorderd.

Eenmaal afgewerkt wordt geschat dat nog eens 49,8 miljoen m³ meter wateropslag, 229.100 ton jaarlijkse koolstofvastlegging, 193.000 ton jaarlijkse zuurstofuitstoot, 27.100 ton bodembehoud en een jaarlijkse ecologische waarde van 1. 85 miljard yuan zullen worden gerealiseerd.  Dit jaar plant de regio bomen te planten op 14.000 ha en de bouw versnellen van de ondersteunende projecten zoals waterhuishouding, elektriciteit en wegen.

Toen de bewoners eerst de plannen vernamen waren velen sceptisch en dachten dat Lhasa nooit zijn bergen groen zou krijgen. Nu trekken de Lhasa-inwoners tijdens het weekend al de bergen in.

Lastig

Bergen achter Potala Foto china.org Disclaimer

Moeilijk is dat de bebossing op een berghelling plaats vindt en dat de bouwmaterialen manueel moeten getransporteerd. De bergwegen zijn zo steil  dat zelfs muilezels er nauwelijks kunnen komen. Werker Gyatso aan de site in Chusur legt uit. ‘Nadat de waterleidingen naar de heuvel zijn vervoerd, moeten lassers deze leidingen samenvoegen en ervoor zorgen dat water uit de vallei kan worden getransporteerd van een pompstation in het dal naar een reservoir bovenop de berg. ‘Dit werk is belangrijk, omdat het de basis zal leggen voor de toekomstige boomplanting en de daaropvolgende irrigatie en onderhoud.’ Het transport van materialen zoals zand, waterleidingen, stalen staven en jonge boompjes behoort tot de moeilijkste uitdagingen van het project, voegde Gyatso eraan toe. Ondertussen zijn de ondersteunende projecten zoals een wegaanleg, het waterhuishouding project en het elektriciteitsproject qua volledig afgewerkt.

Bron: Global Times, China Daily