Bestedingen aan O&O verkleinen kloof met VS

China besteedde vorig jaar 2,4% van het bnp aan onderzoek & ontwikkeling. In de VS bedroeg dit in 2019 3,07%. De VS spendeert in absolute cijfers het dubbele van wat China besteedt, maar de kloof wordt kleiner. Uit de WIPO Global Innovation Index blijkt overigens dat China tot de twaalfde plaats in innovatie is opgeklommen.

In 2020 spendeerde China 2,4% aan het bnp aan onderzoek en ontwikkeling waardoor het een hoogtepunt bereikte, aldus National Bureau of Statistics (NBS). Vorig jaar investeerde het land 2400 miljard aan O&O wat 10% meer was dan het jaar voordien.  De cijfers tonen aan dat China de kloof dicht met de ontwikkelde landen VS incluis. Volgens de OESO gaf de VS in 2019 3,07% van het bnp uit aan O&O.

Het NBS noteert dat de Chinese input voor O&O 54% vertegenwoordigt van de VS uitgaven in 2020 terwijl dit meer dan het dubbele was in vergelijking met Japan. De groei van de jaarlijkse input aan O&O bereikte tussen 2016 en 2019 11,8%, duidelijk hoger dan de 7,3% groei in de VS en de 0,7% in Japan. De gegevens bewijzen dat niettegenstaande COVID-19 China verdere inspanningen levert om naar meer technologische groei te streven. Zo werden onder meer belastingvoordelen ingevoerd voor onderzoeksbedrijven. Wat het resultaat van deze politiek is wordt bewezen door de Global Innovation Index (GII)

Innovatie index

De World Intellectual Property Organization  (WIPO) heeft zijn Global Innovation Index (GII) 2021 gepubliceerd. Deze GII vergelijkt 132 landen wat hun innovatiesysteem betreft. DIt jaar is China van de 14-de naar de 12-de plaats opgeklommen. De top 10 is dus binnen handbereik. Medeauteur Sacha Wunsch-Vincent vindt de snelheid waarmee China bekende hightech firma’s heeft opgebouwd indrukwekkend. Dit blijkt zowel in de ICT sector maar ook bij de huishoudtoestellen. China heeft al Japan, Duitsland en de VS overvleugeld in het aantal internationale patenten per bnp en leidt het sterk in absolute termen. Bij de top 100 clusters telt China er 19: Shenzhen-Hong Kong-Guangzhou en Beijing staan op de tweede en derde plaats na het Tokyo-Yokohama cluster in Japan. Zoals voorgaande jaren staan Zwitserland, Zweden, de VS en het VK vooraan met nog andere landen in de top 10 zoals Zuid Korea, Nederland, Finland, Singapore, Denemarken en Duitsland. Op het firma niveau worden naast de bekende ICT groten ook nog China Communications Construction, Power Construction Corporation of China en PetroChina vermeld  

GT, Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *