Terwijl de VS en China tijdens het weekend in Singapore nog verholen kritiek leverden op elkaar, houden beide partijen vandaag en morgen hun jaarlijkse strategische en economische dialoog in Beijing. Hoewel het niet ontbreekt aan conflictstof riep president Xi Jinping tijdens de openingstoespraak op om vooral te werken aan wat beiden verbindt.
Sinds 2008 grijpt tussen China en de USA een jaarlijkse strategische dialoog plaats, afwisselend in Beijing en Washington. Tijdens deze dialoog worden de voornaamste onderlinge strategische en economische problemen besproken. De dialoog vandaag en morgen is de laatste onder de regering Obama. Voorzitters van Chinese zijde zijn lid van de Staatsraad Yang Jiechi en vicepremier Wang Yang en voor de VS leiden buitenlandminister Kerry en minister van financiën Lew de besprekingen. In hun kielzog nemen heel wat ministers of viceministers deel aan het overleg dat erg uitgebreid is qua thema’s.
De lucht boven de besprekingen is nogal bewolkt: tijdens het weekend bekritiseerden beide zijden elkaar bijvoorbeeld nog op de Shangrila defensietop in Singapore. Uiteraard ging het alweer over de Zuid-Chinese Zee en blijkbaar kijken beide staten naar de Filipijnen waar volgende maand een nieuwe regering ingezworen wordt. Minister Kerry heeft tijdens zijn voorafgaand bezoek aan Mongolië China gewaarschuwd in de Zuid-Chinese Zee geen ‘air defence identification zone’ uit te roepen. Minister Lew heeft tegenover China ook een schot voor de boeg gelost door te verklaren dat China ‘zijn staalexport verder moet afbouwen’. President Xi Jinping riep echter tijdens de openingstoespraak op tot groter wederzijds vertrouwen. Volgens hem moeten de VS en China vooral werken aan problemen die beiden samen kunnen oplossen om een win-win situatie te bereiken.
Het ontbreekt niet aan onderwerpen. Ongetwijfeld zal de VS de geldigheid van de te verwachten uitspraak door het Internationaal Hof van Arbitrage in Den Haag over de Zuid-Chinese Zee ter sprake brengen. China wil meer communicatie van Amerikaanse zijde over de interestbeslissingen van de US Federal Reserve en dringt aan op een investeringsverdrag met de VS. Voorts zullen nog aan bod komen: cyberveiligheid, de status van Hongkong, Noord-Korea, Taiwan, IS en vredesoperaties in het Midden-Oosten. Tenslotte staan ook Soedan, schone energie, bescherming van de zeeën, strijd tegen handel in bedreigde diersoorten en de burgerluchtvaart op de agenda.
Resultaten
China heeft beloofd de overcapaciteit aan staalproductie in te perken. Ook wil China met de VS samenwerken om Noord-Korea sancties op te leggen. Toch kijken beide partijen daar verschillend tegen aan. De VS wil dat China Noord-Korea onder druk zet terwijl China sterk tegen de ontplooiing van een antiraketsysteem in Zuid-Korea is en vooral de gesprekken met Noord-Korea nieuw leven wil inblazen.
Voorts wil China wel zijn financieel systeem verder openen voor firma’s uit de VS. Beide partijen gaan de onderhandelingen over een investeringsakkoord intensifiëren en China zal de VS een ‘negatieve lijst’ overhandigen met domeinen die niet voor buitenlands kapitaal toegankelijk zijn. De VS krijgt een quotum van 250 miljard onder het Chinese programma voor buitenlandse gekwalificeerde investeerders.
Beide landen gaan ook de strijd tegen corruptie opvoeren en samen militaire oefeningen houden. De twee naties blijven verdeeld over de kwestie van de Zuid-Chinese Zee. Ze zijn het wel eens om de regels te verbeteren voor een veilige afloop in het geval van confrontaties in de lucht en op zee. De staatshoofden van beide landen zullen elkaar in september nog treffen voor de G20 top in Hangzhou. Met dit vooruitzicht drong Xi Jinping bij de Amerikanen aan op een betere coördinatie voor het opkrikken van de wereldeconomie.
Zie ook Dialogue
Bronnen: SCMP, China Daily, Xinhua