De politie van Beijing beschikt binnenkort over een online database met gegevens van de inwoners op elk adres van de hoofdstad. De politie stelt de inwoners gerust dat de gegevens alleen door overheidsinstellingen mogen gebruikt worden en goed beveiligd zijn.
De database zal op het scherm verschijnen als een elektronische kaart; wanneer men op een bepaalde locatie klikt dan poppen de gegevens op: adres, samenstelling van het gebouw en grondplan; namen van de bewoners, hun geboorteplaats, geslacht en beroep. Bij verhuurde gebouwen zitten zowel eigenaar als huurder in de database. Het verzamelen van de begindata is nog steeds bezig. Meer dan 13,2 miljoen gegevens over vastgoed en 20,7 miljoen over personen werden ter plaatse door de politie gecontroleerd. 88% van de bevolking zit al in de database. Daarbij ook 6,73 miljoen interne migranten en 95.000 buitenlanders.
De data moeten vooral de regeringsinstellingen helpen om meer wetenschappelijke beslissingen te nemen. Enkele voorbeelden: In welke scholen moet prioritair geïnvesteerd worden? Waar moeten er meer medische diensten en een beter openbaar vervoer komen?
De nieuwe database lokt discussie uit. Volgens sommige experten zit er geen informatie in die de politie niet al heeft. De informatie wordt weliswaar toegankelijk voor andere regeringsinstellingen, maar het zal nodig zijn een strict toegangsreglement op te stellen en toe te passen om te beletten dat informatie verkocht wordt met commerciële bedoelingen.Vooral buitenlanders in Beijing vrezen voor hun privacy. Gaat het internetadres van inwoners ook in de database zitten? En wat met lekken? Een Westers hackerscollectief dat waarschijnlijk enkele maanden geleden binnenbrak bij Foxconn, maakte deze week bekend dat ze binnengedrongen zijn in het netwerk van China Telecom en maakte de namen en paswoorden van 900 netwerkbeheerders bekend. Hoe kan men dit soort groepen beletten ook de nieuwe database te kraken?
Bron: Global Times