Bij heropening beurshandel neemt ZTE-aandeel een diepe duik (upd)

Nadat ZTE 2 maanden niet was genoteerd op de beurs van Hongkong heeft het aandeel bij de heropening een duik genomen van ruim 40%. De handel volgt na het akkoord tussen China en de Trump administratie dat een bijkomende betaling van 1,4 miljard dollar omvat plus de vervanging van het bestuur. In ruil mag het bedrijf toch opnieuw Amerikaanse onderdelen gebruiken. Om uit de put te raken vraagt ZTE de banken 11 miljard $ krediet

Even recapituleren. De VS had verboden dat ZTE gedurende zeven jaar Amerikaanse onderdelen mocht gebruiken als straf tegen het niet sanctioneren van managers die verantwoordelijk waren voor het ontduiken van internationale sancties tegen Iran. Na onderhandelingen tussen minister van Handel Ross en vicepremier Liu He werd over ZTE een compromis bereikt.
Het bedrijf krijgt in ruil voor de hernieuwde toegang tot Amerikaanse onderdelen echter strenge straffen opgelegd. Vooreerst moet ZTE onmiddellijk één miljard dollar betalen plus 400 miljoen $ blijft op een geblokkeerde rekening: indien er gedurende 10 jaar geen inbreuken vastgesteld worden, krijgt ZTE dat geld terug. ZTE wordt ook verplicht om binnen 30 dagen gedurende 10 jaar een Amerikaanse ‘compliance coördinator’ met een team van assistenten op de personeelslijst te nemen die voortdurend de naleving van het akkoord zullen blijven controleren. Mocht dit toch niet nageleefd worden zou ZTE definitief de toegang tot de VS worden ontzegd, aldus Trump-adviseur Peter Navarro. Hij beschouwt de overeenkomst die op 7 juni gesloten werd als een teken van goodwill van de president op weg naar zijn ontmoeting met Kim Jong-un.
Naast het betalen van de sommen plus het aanvaarden van de VS-controleurs houdt het akkoord ook zowat de gehele vervanging in van het ZTE bestuur: binnen 30 dagen na 7 juni moet de Raad van Bestuur van ZTE Corp en ZTE Kangxun vervangen zijn en ook 17 vicevoorzitters. Het bedrijf heeft een triumviraat aangesteld die het akkoord moet uitvoeren. Vermoed wordt dat de betaling van het miljard dollar vrij vlug zou gebeuren zodat het bedrijf tegen volgende week zijn normale werkzaamheden zou kunnen hervatten. Woensdag heeft ZTE de banken een kredietlijn van 11 miljard dollar gevraagd om terug de zaken op de sporen te krijgen: het gaat meer bepaald om een vraag van 4,7 miljard $ aan de Bank of China en om 6 miljard $ bij het Shenzhen filiaal van de China Development Bank. Ondertussen zijn al 7 nieuwe directeurs benoemd.

Hoe streng het akkoord voor ZTE ook is, toch is in de Amerikaanse senaat al verzet gekomen tegen deze overeenkomst. Naar verluidt zouden sommige senatoren deze week bij de bespreking van de 2019 National Defence Authorisation Act een amendement willen indienen dat ZTE toch verbiedt om ‘veiligheidsredenen’. De ‘doodstraf voor ZTE in de VS’,  aldus de indieners.

Beurs

Nadat gedurende twee maanden het ZTE-aandeel op de beurs van Hongkong werd opgeschort, is deze handel hervat. Het aandeel kelderde woensdag met 40%. Het aandeel dat in april 25,6 HK dollar waard was, haalde woensdag amper nog 15 HK $. Terwijl ZTE in april nog een marktkapitalisatie had van 19,2 miljard dollar viel er woensdag 8 miljard vanaf. ZTE is ‘s werelds vierde grootste telecom-producent na Huawei, Ericsson en Nokia. Donderdag ging het aandeel in Hongkong nog een procent achteruit; in Shenzhen verloor het nogmaals 10%.
Het bedrijf beloofde aan de beurs om zo snel mogelijk opnieuw zijn resultaten gedurende het eerste kwartaal te zullen beoordelen in het licht van de opgelopen sancties. Op de beurs van Shenzhen verloor ZTE 10%, het maximum dat toegelaten is. CITICSecurities vindt 20 yuan per ZTE-aandeel nu een ‘redelijke prijs’ terwijl die voor de opschorting 31 yuan per aandeel bedroeg. Minstens 10 fondsen hebben de waarde van ZTE herberekend en komen volgens Beijing News uit op een waarde tussen 20 en 25 yuan per aandeel.
Bronnen: SCMP, FT, Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *