China maakt het systeem van minimum bijstandsuitkeringen flexibeler en meer gevarieerd. De prijsstijgingen zullen van invloed zijn op de hoogte van de uitkeringen. Dat is een maatregel die de regering heeft genomen in samenspraak met het nationaal bureau voor de statistiek. De plaatselijke overheden hebben de opdracht gekregen hun minimum bijstandsnorm te bepalen op basis van de levensduurte en van de Engel coëfficiënt (verhouding tussen inkomen en uitgaven aan primaire levensbehoeften) in hun regio.
De rondzendbrief hierover gaf ook de noodzaak aan om de hoogte van de uitkeringen regelmatig aan te passen door in te spelen op de fluctuatie van de prijzen en met het oog op de verbetering van de levensstandaard. Via websites en de klassieke media zal de bevolking goed en regelmatig op de hoogte worden gebracht. Binnen elke provincie moeten de lagere overheden streven naar een eengemaakte situatie en proberen om de inkomenskloof tussen verschillende gebieden en tussen stad en land te dichten. Uit de index van de consumptieprijzen is gebleken dat de inflatie in april met 5,3 is toegenomen tegenover vorig jaar april. China heeft onlangs alle bijstandsuitkeringen laten verhogen met 15 yuan per stadsbewoner per maand en 12 yuan per plattelandsbewoner. De stad Shanghai had zijn eigen uitkering voor behoeftigen verhoogd van 405 tot 505 yuan en van 300 tot 360 yuan, respectievelijk voor stedelingen en plattelanders. Het was overigens ook die stad waar in 1993 het initiatief genomen werd tot het instellen van deze uitkering voor mensen met een zeer laag inkomen door werkloosheid of andere oorzaken.
Tientallen miljoenen maken over heel China gebruik van de bijstandsuitkering, die van streek tot streek en van stad tot stad verschillend is. Cijfers van het ministerie van Burgerzaken spreken van meer dan 70 miljoen, waarvan 50 op het platteland. Af en toe ontstaan er discussies over de voorziening. Jonge gediplomeerden die moeilijk een baan vinden schamen zich om bijstand aan te vragen en sommige deskundigen raden het hen ook af omdat het hun motivering om werk te zoeken zou verminderen. Er is anderzijds ook al sprake geweest van ten onrechte aangevraagde (en door familie met een politieke machtspositie toegekende) uitkeringen. Een schandaal in Jiangxi (O. China) rond rechtsongelijkheid waarbij uitkeringen ontzegd werden aan rechthebbenden en verwanten van kaderleden geld kregen dat ze niet nodig hadden, lokte een brede maatschappelijke discussie uit en heeft de regering aan het denken gezet. Ministeries werken aan een duidelijkere regelgeving die rekening houdt met het verschijnsel dat sommige families tegenwoordig ook over andere middelen dan inkomen beschikken. Ook bleek dat communicatie en informatieverstrekking moesten worden verbeterd.
Bronnen:
Xinhua, http://www.recruitmentadvertising.cn/index.html, China Daily, http://www.amchamchina.org