Vandaag start in Vietnam een reeks van topconferenties tussen de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) en andere landen. Naar verwachting zullen Rusland en de VS een uitnodiging krijgen om in de toekomst actiever aan fora met de ASEAN deel te nemen. China schat het belang van de topconferenties in Vietnam zeer hoog in, maar wil bepaalde (vooral territoriale) vraagstukken het liefst bilateraal aanpakken, in gesprekken van land tot land dus.
Die twee zijden van de Chinese houding komen tot uiting in enerzijds de zware delegatie die Beijing naar Hanoi heeft afgevaardigd en anderzijds de drukke agenda die de topmensen van de Chinese delegatie afwerken aan afzonderlijke gesprekken met hun tegenhangers in de zijlijn en voorafgaand aan de toppen.
Voor China is het hoofd van de delegatie de eerste minister Wen Jiaobao. Zodra hij in Hanoi was aangekomen, zocht Wen Jiabao zijn collega’s op van de drie landen waarmee de Volksrepubliek vele jaren lang hartelijke betrekkingen en bondgenootschappen heeft onderhouden om het wederzijds vertrouwen een boost te geven.
Tegen de premier van Vietnam, Nguyen Tan Dung, heeft Wen gezegd dat China een hotline wil tussen Hanoi en Beijing om acute problemen snel en bevredigend te kunnen aanpakken. De Chinese premier wees erop dat de twee landen al 60 jaar lang relaties onderhouden en volgens Wen was de voornaamste tendens in de hele periode die van vriendschap en samenwerking, niet die van conflicten. Ook hebben de beide landen een mechanisme opgebouwd voor onderhandelingen over de kwesties in de Zuid-Chinese Zee. Wen wees erop dat een oplossing voor de territoriale meningsverschillen in dat gebied van levensbelang is voor de goede betrekkingen en hij hoopt dat ze het zo snel mogelijk met elkaar eens worden over de basisprincipes waaraan akkoorden en afspraken over die kwesties moeten voldoen. De beide premiers beloofden contacten op het hoogste niveau en de samenwerking op allerlei vlakken, ook economische, te zullen voortzetten.
Hun Sen, de eerste minister van Cambodja, sprak in zijn onderhoud met Wen de voorkeur uit voor bilaterale (dus niet multilaterale of internationale) oplossingen van de disputen in de Zuid-Chinese Zee. Wat dit punt betreft, zitten China en Cambodja duidelijk op één lijn. Hun Sen bedankte China ook voor de bijdragen die het had geleverd aan het proces van nationale verzoening en wederopbouw in Cambodja, en hij nodigde Chinese bedrijven uit om nog meer te investeren. Wen was uiteraard zeer tevreden over dit gesprek.
Met zijn Laotiaanse collega Bouasone Bouphavanh had Wen Jiabao het vooral over de economische samenwerking en de rol die China zou kunnen spelen in de versterking van de infrastructuur en de armoedebestrijding in Laos. Ook de goede banden tussen de communistische partijen, die in de twee buurlanden het politieke stelsel domineren, kwamen ter sprake.
Wen had ook belangrijke gesprekken met de eerste minister van Singapore, Lee Hsien Loong, en met Manmohan Singh, zijn Indiase tegenhanger. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi ontmoette dan weer zijn Japanse collega Seiji Maehara in een zoveelste poging om de betrekkingen weer op de rails te krijgen, na het conflict over de Diaoyu-eilanden. China en Japan begrijpen naar verluidt zeer goed dat dit in hun beider belang is.
Bron: Xinhua
Zie ook: http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/reeks-azie-toppen-in-hanoi/