Biodiversiteit leeft in China

Op 22 mei vierde de wereld de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Voor China heeft dat feest een speciale betekenis.

biodiversiteit
Xinhua afbeelding via Beijing Review 22 mei 2022

China is een van de 17 landen met een ‘megagrote’ biodiversiteit, met uitgestrekte jungles, wetlands en wouden.

Voor en na COP15

Volgens gegevens van het United Nations Development Program (UNDP) groeien er in China 10 % van alle bekende plantensoorten en vind je er 14% van alle diersoorten. De eerste fase van de Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity (COP15) werd in oktober vorig jaar gehouden in Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan. Als Chinees leider hecht Xi Jinping groot belang aan de harmonie van mensheid en natuur en volgens Xi evolueert de menselijke beschaving meer en meer naar een ‘ecologische beschaving’. Dat laatste begrip is in 2018 opgenomen in de Chinese Grondwet en sinds COP15 in China te gast was zijn er nieuwe stappen gezet op weg naar de praktische realisatie van dit beschavingsdoel.

Natuurparken en botanische tuinen

China heeft vijf nationale natuurgebieden afgebakend en het is de bedoeling dat het hier niet bij blijft. Twee voorbeelden zijn het systeem van beschermde biotopen voor de reuzenpanda’s in Sichuan, Gansu en Shaanxi en het Nationaal Park voor de zeldzame Hainan-gibbon-apen, op het tropische eiland Hainan, de enige plek waar deze primaten voorkomen. De vijf nationale parken strekken zich uit over 230.000 vierkante kilometer. Er leven 30% van de belangrijkste landdiersoorten die China telt. Sinds april 2022 mag China ook trots zijn op de Nationale Botanische Tuin van China in Beijing. De tuin zet het werk voort van het Botanisch Instituut van de Chinese Academie van Wetenschappen (CAS) samen met de Botanische Tuin van Beijing. Met meer dan 30.000 soorten planten en 5 miljoen representatieve specimens van planten uit vijf continenten, laat het arboretum zien hoever de duurzame ontwikkeling van China al is gevorderd. Ook op dit terrein is er sprake van een begin, een aanloop naar grotere plannen: de oppervlakte moet uiteindelijk 600 hectare beslaan en 15.000 soorten ex-situ beschermde planten herbergen, met het oog op wetenschappelijk onderzoek, conservatie en ecologisch recreatietoerisme. In de stad Guangzhou (nog steeds bij velen bekend onder de naam Canton) is er nog een botanische tuin in de maak. Zo neemt een systeem van nationale botanische tuinen steeds duidelijker vorm aan.

Overheidsingrijpen

Met deze ontwikkeling die volop gaande is wil de overheid in China, door middel van een nationale lijst van beschermde soorten 90% van de ecosystemen op het land en 71% van de wilde soorten in de flora en fauna beschermen. Er is hiervoor een reeks belangrijke beleidsmaatregelen genomen, waaronder de hoogwaardige ontwikkeling van de Yangtze River Economic Belt, voor de systematisch bescherming van ecosystemen, het herstel en het natuurbeheer van berggebieden, rivieren, bossen, landbouwgrond, meren en graslanden in heel China. Het afgelopen decennium is er ook een verbeterde wetgeving voor het ecologisch behoud in het land opgezet. Met meer dan 30 wetten en voorschriften heeft de regering de afgelopen jaren gezorgd voor sterkere wettelijke garanties voor het ecosysteem.

De rol van Xi

Xi Jinping lijkt een van de leiders te zijn die zich het meeste inzet om van milieubescherming een topprioriteit te maken, waarmee China als grootste ontwikkelingsland het voortouw neemt op de weg naar een hoogkwalitatieve ontwikkeling. Ook op het internationale toneel laat de Chinese president zien dat zijn land qua biodiversiteit aan de weg bouwt en welke voorstellen het daarbij aan de wereld biedt. Xi deed hierover krachtige en duidelijke uitspraken in zijn bijdrage aan de Leaders Summit on Climate in 2021. Tijdens  COP15 kondigde  Chinese president aan dat zijn land een fonds voor biodiversiteitsbescherming in het leven zou roepen van ongeveer 1,5 miljard yuan (ongeveer 206 miljoen euro) en hij nodigde de andere landen uit tot deelname hieraan. Ook heeft China de implementatie goedgekeurd van meer dan 30 multilaterale overeenkomsten of protocollen over ecologische bescherming.

In de media

still van video CGTN

Het is dus geen wonder dat de officiële (en andere) Chinese media afgelopen zondag grote aandacht hebben besteed aan de Internationale Dag van de Biodiversiteit. CGTN deed dat met een reeks video’s.

Bronnen: CGTN, Xinhua, sciencedirect.com, techfornature.org, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *