Op Shenzhens vijfde conventie van de bio nijverheid werd getoond hoe medische apparatuur op afstand de glucose in het bloed of de bloeddruk kan doorgeven naar het ziekenhuis. Verwacht wordt dat de sector het komend decennium met één vijfde stijgt jaarlijks. Toch lijkt het er op dat China voortaan wat voorzichtiger gaat omspringen met genetisch gewijzigde (GG) gewassen.
De indruk op Shenzhens vijfde conventie over de bio nijverheid is dat de nieuwigheden meer een directe impact zullen hebben op het dagelijkse leven. Het “Remote & Mobile Healthcare Monitoring Platform” laat toe om in landelijke gebieden diverse medische testen te doen verbonden aan de apparatuur in het ziekenhuis: deze diverse testen kosten tot 20 à 40 yuan, wat ver onder het gemiddelde van 200 yuan nu ligt. Stamcellen uit de navelstreng van nieuw geborenen kunnen 22 jaar worden bewaard en gebruikt voor behandeling van schedelbreuken, seniele dementie en leukemie. China experimenteert ook met trans genetische varkens die na 3 maanden maar 11 kg wegen of één derde van normaal. De overschotten in waterzuiveringsstations kunnen worden gerecycleerd tot ofwel gewoon water of bruikbare metalen. Van overschotten organisch afval kan brandstof worden gemaakt.
Shenzhen is naast Peking en Shanghai één van de groeipolen in de sector. Naast enkele primeurs zoals de eerste Aziatische menselijk genetische kaart en het eerste Chinese bio engineering geneesmiddel, overschreed het verkoopcijfer van de sector vorig jaar de 50 miljard yuan in Shenzhen. Vooral biologische diensten en bio-milieubescherming schoten sterk omhoog. Van de bio nijverheid wordt verwacht dat deze de komende 10 jaren met 20 % zal stijgen jaarlijks. In 2010 definieerde de regering deze als één van de 7 strategisch opkomende nijverheden. Vorig jaar bedroeg het zakencijfer 1500 miljard yuan, terwijl dit 1300 miljard was in 2009.
De regering wil gedurende het twaalfde vijfjarenplan 50 miljard yuan investeren in de sector en verwacht dat de lokale besturen 30 miljard betoelagen en de bedrijven zelf 70 miljard investeren, maar dit voor de 3 sub sectoren bio landbouw, bio-industrie en bio geneesmiddelen. Neem bijvoorbeeld de medische instrumenten. In 2010 bereikte China’s export 22.000 miljard yuan, plus 23% op jaarbasis. Van 2006 tot 2010 klom China op van de zevende tot de derde plaats op wereldvlak. Momenteel is China dus een draaischijf geworden van import en export van medische toestellen waarbij 47 categorieën bij betrokken zijn, 5000 types en meer dan 30.000 specificaties. Wat de geneesmiddelen betreft zijn de Chinese dirma’s te klein en te talrijk: fusionering dringt zich op. Overigens drijft het succes van dit subsegment vooral op generische geneesmiddelen. Toch zijn nieuwe ideeën verzekerd enerzijds door de terugkeer van personen die in het westen studeerden en door de subcontracten die sommige firma’s krijgen van westerse ondernemingen. Zo worden dure klinische testen op een grote populatie vaak geoutsourced naar China.
Genetisch gewijzigde gewassen
Op wereldvlak laten 29 landen het planten van genetisch gewijzigde gewassen toe. In 2010 bereikte dit 148 miljoen ha. Tophits zijn soja, katoen, mais en rapen.Volgens het International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) heeft China met 3,7 miljoen ha genetisch gewijzigde gewassen de zesde grootste oppervlakte ter wereld waarbij katoen er ver uitspringt met twee derden van de oppervlakte. Volgens dit ISAAA zou de oppervlakte vorig jaar gedaald zijn tot 3,5 miljoen.
In november 2009 kregen twee variëteiten één voor rijst en één voor mais een toelating. Dit veroorzaakte nogal wat discussie. De vader van de hybride rijst Yuan Longping vroeg herhaaldelijk de regering voorzichtig te zijn omdat de weerslag op de mens nog onvoldoende gekend is. Alarmerend is dat volgens specialisten 20 % van China’s mais al zou genetisch gewijzigd zijn. Het ministerie reageert daarop met de mededeling dat een veiligheidscertificaat nog niet bekent dat commercialisatie is toegestaan. Daarvoor zijn strengere productietesten noodzakelijk vooraleer ze het publiek mogen bereiken. De American Academy of Environmental Medicine rapporteerde in 2009 dat studies bij dieren wezen op ernstige invloed op de gezondheid. Expert Xue Dayuan van de universiteit van Nanjing vindt dat eerst een risico-beoordelingssysteem moet opgezet worden vooraleer tot commercialisatie wordt overgegaan. Het dagblad Shenzhen Economic Daily heeft vanuit het ministerie vernomen dat de komende 10 jaren een vertraging zal te zien geven wat de ontwikkeling van GG-rijst, -tarwe en sojabonen; mais zou een uitzondering kunnen vormen.
Ik ben erg benieuwd hoe deze ontwikkelingen in zijn werking gaan. Hoe is het toch mogelijk om op afstand de bloeddruk te meten. Ik ben erg onder de indruk van de ontwikkelingen op het gebied van medische hulpmiddelen uit China.
de bloeddruk wordt door de verpleger lokaal gemeten en via wap doorgestuurd voor analyse door de dokter in het ziekenhuis, voor zover ik het begrijp