Blinken vindt China het grootste gevaar

VS-minister van Buitenlandse Zaken Blinken zal blijven focussen op China als het grootste gevaar voor de ‘internationale orde’ omdat het land het enige is dat de internationale verhoudingen kan en wil wijzigen. Dit ondermijnt de wereldwijde stabiliteit vindt Blinken. Toch poogde hij een toon van gematigdheid aan te slaan tijdens zijn toespraak.

Minister Blinken (Foto Wikimedia) Disclaimer

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft voor de Asia Society te Washington gedurende 45 minuten zijn visie uiteen gezet over de Amerikaanse politiek tegenover China. Biden vindt dat Beijing afdrijft van de ‘universele waarden’ die de wereldvooruitgang mogelijk maakten de voorbije 75 jaar. Hij meent dat onder Xi Jinping China meer ’repressief’ werd intern en meer ‘agressief’ in het buitenland. Zelfs na de Russische inval in Oekraïne oordeelt Washington dat China het grootste gevaar is voor de internationale orde. Tijdens de eerste brede formulering van zijn politiek tegenover China zei hij ‘dat China het enige land is met de intentie en de mogelijkheid om de internationale orde te wijzigen zodat het de globale stabiliteit kan ondermijnen’.

De toespraak van Blinken komt op het ogenblik dat de relaties tussen de VS en China op een dieptepunt zitten. De voorbije maanden was de VS ontevreden omdat China de Russische inval in Oekraïne niet veroordeelde. Blinken vindt dat dit het alarm zou moeten doen afgaan in de Indo-Pacific. Het was echter president Biden die tijdens zijn bezoek aan Azië verklaarde Taiwan militair te zullen steunen indien het door de Volksrepubliek zou worden aangevallen. Blinken zei tijdens zijn toespraak dat de VS-politiek tegenover Taiwan niet was veranderd en dat Washington gekant is tegen elke unilaterale wijziging van de status quo van beide zijden.

Hij vond dat China meer ‘dwang uitoefent’  door te proberen dat landen hun diplomatieke banden met Taiwan verbreken en voegde er nog aan toe dat China meer provoceert doordat oorlogsvliegtuigen frequent nabij Taiwan cirkelen. ‘De VS-administratie wil geen conflict of nieuwe koude oorlog’, aldus Blinken en hij noemde drie elementen van de VS-strategie tegenover China: meer investeren in eigen land ter versterking van industrie en economie; allianties met bondgenoten versterken en assertief concurreren met China. Deze wedijver bestempelde hij als een strijd tussen ‘democratie en autoritarisme’ maar hij voegde er aan toe dat Washington China niet wil proberen te veranderen. Hij is voor meer dialoog met Beijing over het klimaat, Covid-19 en andere wereldwijde problemen. Als een van de weinig concrete maatregelen beloofde de minister een China House op te zetten dat een geïntegreerd interdepartementaal team zal zijn dat de China politiek coördineert en indien nodig samenwerkt met het Congres.  ‘De omvang en reikwijdte van de uitdaging van de Volksrepubliek China zal de Amerikaanse diplomatie op de proef stellen zoals we nooit eerder hebben gezien’, verklaarde de minister nog.

Directeur Wang Yiwei van het Institute of International Affairs bij de Renmin University of China merkt aan Global Times op dat wanneer de VS vraagt de internationale regels na te leven dit in de praktijk betekent de VS-regels. Een andere door het  blad geciteerde expert vindt dat door China als spelbreker te portretteren de toespraak de VS geallieerden mobiliseert in de strategische rivaliteit met China.

Bronnen: Global Times, SCMP, FT

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *