‘South China Morning Post’ brengt een verhaal over het gebruik dat nu ook boeren maken van internet in hun strijd tegen lokale potentaten. Het brengt ons naar het dorpje Bandongnan in Shandong, dat nu al 12 jaar zonder verkiezingen wordt bestuurd door Bian Chanzhi.
Bian Chanzhi kwam na de eerste dorpsverkiezingen van 1997 aan de macht nadat hij de boeren 20 yuan had betaald om voor hem te stemmen. Zijn eerste politieke daad was het afschaffen van de driejaarlijkse dorpsverkiezingen. Sedertdien regeert hij over 300 boerenfamilies als een potentaat. Hogerhand heeft niet veel belangstelling voor het dorp, dat vier uur ver ligt van de meest nabije stad. Volgens de dorpelingen kocht Bian tegenstand af met de opbrengst van de illegale verkoop van 93 ha grond aan ontwikkelaars. Vervolgens keerde de dorpsbaas de boeren die zonder grond kwamen te zitten de som van 100 yuan uit. Bian dacht onaantastbaar te zijn. Zes oudere boeren verenigden zich echter en eisten verkiezingen. De boeren wendden zich tot de politie en reisden zelfs naar Peking om klacht neer te leggen, maar het bleef wachten. Ook de pers werd gecontacteerd, maar Bian voerde zijn intimidaties op. Daarna riepen de boeren de hulp in van een advocatenfirma, weer tevergeefs.
Een zoon van een van de boeren kwam op het idee om op internet de volgende ‘personeelsadvertentie’ te plaatsen “Beloning 5 miljoen yuan. Gezocht: eerlijke official om de dorpstiran te vervangen”. De foto van de boeren met de advertentie kreeg duizenden hits, sommige van staatsmedia van buiten Shandong. Het dorpsbestuur was razend, en ook bevreesd dat de techniek van de 21e eeuw hun dorp binnentrad. Bian schreef de boeren een brief dat hij hen voor het gerecht zou slepen. De advertentie op internet werd weggenomen, maar de bal was aan het rollen gegaan. Xinhua en het ‘Dagblad van Kanton’ zonden reporters ter plaatse, en ook een televisieteam en een ngo voor burgerrechten bezochten het dorp. Advocaten blijken nu plots wel geïnteresseerd. Professoren van de universiteit van Shandong beloofden daarnaast uit te zoeken waarom de verkiezingen niet plaatsvonden, en ook het ministerie voor Burgerzaken, dat verondersteld wordt de verkiezingen te organiseren, zou een onderzoek instellen.
Het is niet zeker of Bian het onderspit zal delven, maar duidelijk is dat internet een hulpmiddel van de boeren is geworden, terwijl ze voorheen uitgeleverd waren aan de willekeur van één man. Bian kan nu één zeldzame journalist niet meer bepraten of omkopen.
Er zijn in China 600.000 dorpscomités,geregeerd door 2,5 miljoen dorpskaders.
Lees ook dossier dorpsverkiezingen (2000)