De VS hebben besloten Iran economisch op de knieën te dwingen. Met de dreiging van zware sancties willen ze de hele wereld , inclusief China, in hetzelfde gelid krijgen.
Het Amerikaanse Ministerie van buitenlands Zaken heeft een lijst met twaalf landen bekendgemaakt die hun olie-aankopen in Iran onmiddellijk drastisch moeten terugschroeven, anders krijgen ze zelf sancties opgelegd zoals uitgesloten worden uit het financiële systeem van de VS. . Op kop staan China en India, de belangrijkste invoerders van Iraanse olie. Ook Zuid-Korea, de vierde invoerder, staat erbij. De andere invoerders van Iraanse olie krijgen zes maand respijt omdat ze hun invoer al verminderd hebben: daarbij zitten Japan en 10 Europese landen. Japan maakte intussen al bekend dat het zijn olie-invoer uit Iran dit jaar verder zal verminderen met 10-20%. Japan hangt voor 8,8% af van Iran.
China haalde in februari 288.576 vaten ruwe olie per dag uit Iran, 40 procent minder dan een jaar eerder aldus de Chinese douane. Om in de behoefte aan olie te blijven voorzien werd de import uit Saoedi-Arabië fors opgeschroefd, met 38,6 procent op jaarbasis tot 1,39 miljoen vaten per dag.
De oliehandel is niet het enige domein waarop de VS andere landen willen dwingen hun sancties tegen Iran te ondersteunen.
De grootste Chinese bank, ICBC heeft zich teruggetrokken als leider van een bankenconsortium dat moest zorgen voor een financiering van 1,6 miljard dollar voor het Pakistaanse traject van een Iraans-Pakistaanse gaspijplijn. ICBC zou bang zijnvan sancties door de VS waardoor zijn operaties in de VS in het gedrang zouden kunnen komen. Het is betekenisvol dat juist de grootste Chinese staatsbank moet zwichten voor de Amerikaanse druk. Pakistan heeft de pijplijn nodig om energietekorten op te vangen. De pijplijn zou dagelijks zowat 20miljoen m³ gas kunnen leveren. De Amerikaanse minister Clinton heeft echter gewaarschuwd dat het project moet gestopt worden, en dat ieder bedrijf of bank die met Iran samenwerkt in de VS last kan krijgen. Toch hoopt Pakistan nog ergens geld te vinden voor het project. De VS stellen een alternatieve pijpleiding voor, van Turkmenistan over Afghanistan naar Iran en India.China staat achter de Iraans-Pakistaanse lijn die eventueel naar China kan verlengd worden.
Reuters, AFN