Het bestuur van de nationale voetbalbond in China heeft een grondige hervorming ondergaan. Voortaan wordt toezicht gescheiden van management. Bij het bestuur van de clubs geldt Evergrande als het lichtend voorbeeld. De vraag blijft of de hervorming het Chinese voetbal uit de moeilijkheden helpt.
Het Chinese voetbal werd jarenlang geteisterd door povere resultaten en door corruptieschandalen. Gedurende het laatste decennium verminderde het aangetrokken talent en de sport haalde de meeste doelstellingen van haar tienjarenplan niet. Bij de mannen haalde het nationaal elftal sinds 2002 de eindfase van de World Cup niet en ook de het vrouwenteam daalde in de rankings.
Van de hervorming wordt gehoopt dat het de sport terug op het juiste spoor kan helpen. Het nieuwe bestuur hoopt de herleving te kunnen bereiken door een professionele hervorming van het ligabestuur en door de ontwikkeling van het jeugdig talent. Volgens de nieuwe voorzitter Cai Zhenhua van de Chinese Voetbalvereniging betekent professionele ontwikkeling niet enkel om een gekende buitenlandse coach aan te trekken en het invoeren van buitenlande spelers met faam, het vereist dat het hele systeem van voetbalbestuur professioneel functioneert binnen een stevige structuur. Naast de nieuwe voorzitter werden ook 7 vicevoorzitters gekozen en twee raadgevers.
Volgens de nieuw aangenomen regels wordt het ligadepartement dat te centralistisch optrad, afgeschaft terwijl meer beslissingsmacht wordt toegeschoven naar de Chinese Super League company die in 2005 werd gevormd door 16 deelnemers van clubs. De voetbalvereniging telt nu 16 departementen waarbij een onafhankelijke wetsafdeling, een comité voor ethiek en fair play en geschillen comité. Volgens de nieuwe secretaris generaal Zhang Jian zal gespecialiseerd talent geplaatst worden op de diverse posten. In het verleden was het feit dat supervisie en management samenvielen de oorzaak van corruptie.
Voortaan zal de vereniging zich toespitsen op toezicht, wat in lijn licht met de internationale praktijk. Anderzijds wordt verwacht dat het ligasysteem uitbreidt door het aanmoedigen van meer privé-investeerders om clubs op te richten. Volgens het nieuw aangenomen tienjarenplan zouden er tegen 2023 minstens 38 tweede- en derdeklasse clubs moeten zijn, 12 meer dan het huidig aantal. Op het vlak van de clubs wordt AFC Champions League winnaar Guangzhou Evergrande als voorbeeld gesteld. Sinds de club in 2010 overgenomen werd door vastgoedbedrijf Evergrande werd het management er professioneler geleid door de Italiaan Marcello Lippi, een training systeem en een meer motiverend beloningssysteem. De club haalde drie opeenvolgende jaren de kampioenstitel in de topliga.
Bron: China Daily