Van BRICS naar BRICS+

Een opvallend resultaat van de voorbije BRICS-top is het BRICS+ project. Het project moet de samenwerking tussen alle groeilanden in het zuiden versterken.

BRICS+BRICS was oorspronkelijk BRIC (Brazilië, India, China, Rusland) en werd al snel BRICS met Zuid-Afrika erbij. De vorige topconferenties gaven al een aanwijzing dat het misschien daar niet bij zou blijven. Er werden andere groeilanden uitgenodigd als waarnemer. Dat gebeurde ook bij de voorbije top in China. China nodigde Egypte, Mexico, Thailand, Tadzjikistan en Guinee uit. Met die vijf werd ook een aparte ‘Dialoog van Opkomende Landen met Markteconomie’ gehouden.
Intussen stellen waarnemers de vraag wat de toekomst van BRICS nog is. Van de vijf leden doen alleen India en China het economisch goed. En tussen die twee landen is er de laatste tijd rivaliteit en toenemende politieke spanning.
Het BRICS+ project biedt misschien een antwoord. Het heeft als doel  de Zuid-Zuid samenwerking te verbeteren en samen meer te wegen op de mondiale besluitvorming.
BRICS+ zou er onder meer moeten toe leiden dat de landen van het Zuiden invloed krijgen bij het hervormen van het internationale financiële beleid. Dat wordt nu nog quasi volledig bepaald door de Wereldbank en het IMF. Die zijn  na de tweede wereldoorlog opgericht in Bretton Woods en vergrendelen het absolute overwicht van de ontwikkelde landen .
In de slotverklaring van de top wordt aangekondigd dat BRICS zal streven naar partnerships met groeilanden en andere ontwikkelingslanden. BRICS zal daarvoor de dialoog aangaan op voet van gelijkheid. Een al bestaand voorbeeld van werken op voet van gelijkheid is de nieuw opgerichte ‘BRICS-bank’, de New Development Bank (NDB):  elk van de vijf BRICS landen heeft evenveel stemrecht, alhoewel de Chinese economie veel groter is dan die van de andere landen.
Sommige waarnemers waarschuwen echter dat de verbreding van de groep de gezamenlijke werking juist moeilijker zal maken.

NDB groene bank

De BRICS top was voor de NDB, die pas in 2015 opgericht werd, ook een gelegenheid om haar missie scherper te stellen. In een interview met China.org.cn tijdens de top verklaarde NDB-vice-president Leslie Maasdorp dat de bank zal focussen op groene ontwikkeling, in de BRICS-landen en elders. Alle gefinancierde projecten zijn groen, en ook het milieu-effect op langere termijn moet positief zijn.
De bank had tot voor de topconferentie al voor 1,4 miljard dollar geleend aan projecten voor duurzame ontwikkeling in China, India en Rusland. Naast duurzame ontwikkeling is ook de aanpak van de klimaatverandering een speerpunt van de werking. De bank is sterk in projecten voor infrastructuur, maar wil ook meer met nieuwe technologieën gaan werken.
Wanneer de BRICS+ vorm krijgt wordt verwacht dat ook meer landen zullen (mogen) toetreden tot de NDB.
Bron: Xinhua, China.org.cn

1 comment for “Van BRICS naar BRICS+

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *