Britse premier op handelsmissie (upd.)

De Britse premier David Cameron is sinds maandagnacht in China voor een tweedaags bezoek. Zijn ministers van Buitenlandse Handel en Financiën kwamen zondag al aan. De belangrijkste Britse missie naar de Chinese Volksrepubliek ooit staat volledig in het teken van de handel.

Twee premiers

Twee premiers


Cameron wordt vergezeld door 43 topzakenlui en vier topministers. De delegatie die eerder dit jaar India bezocht, was nog indrukwekkender, maar voor China is dit voorlopig het record.
Het bezoek heeft tot doel de Britse uitvoer aan te zwengelen en Chinese investeringen in Groot-Brittannië te ronselen. China is slechts het negende uitvoerland voor Groot-Brittannië, dat lijdt onder de gedaalde uitvoer naar de VS en de EU en nieuwe opportuniteiten zoekt. 
In 2009 bedroeg de handel tussen beide landen 25,7 miljard pond, waarvan 7,7 miljard Britse uitvoer en 18 miljard invoer; het Britse handelstekort met China is groter dan met enig ander land, maar de Britten zijn overtuigde voorstanders van vrijhandel en klagen niet. Over de eerste negen maanden van 2010 steeg de wederzijdse handel met 30 %. 
Het zal moeilijk zijn meer zakendeals af te sluiten dan de 22 miljard dollar vorige week tussen Frankrijk en China, maar misschien zal men proberen de cijfers van  het Britse bezoek aan India te overtreffen.
De Chinezen hopen op modelakkoorden voor de productie van hoogwaardige goederen, voor nieuwe technologieën , en voor onderzoek en ontwikkeling in milieubescherming en strijd tegen de klimaatverandering. Londense financiële knowhow zou ook interessant kunnen zijn voor het ambitieuze financiële centrum Shanghai. 
Verschillende drukkingsgroepen eisen dat Cameron in Beijing de zaak oppakt van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo; vervelend is dat ook de voormalige leider van zijn eigen Conservatieve Partij , Edward McMillan-Scott, eist dat hij bovendien nog opkomt voor Ai Weiwei: die kreeg vorig weekend twee dagen huisarrest, wat McMillan-Scott omschrijft als “de laatste wandaad van een tiranniek brutaal regime”. Volgens functionarissen zou Cameron de zaak van de dissidenten op een ‘redelijke en gematigde manier’ ter sprake willen brengen tijdens zijn ontmoetingen met de Chinese president en premier. 
Cameron wil naar eigen zeggen één duidelijke boodschap brengen: Groot-Brittannië onder de Conservatieven staat open voor business, heeft een erg ondernemersvriendelijke regering en wil een veel sterkere band met China ontwikkelen. 
Maandag werden door de minister van Buitenlandse Handel al enkel contract(jes) ondertekend: uitvoer van Britse fokberen (varkens), licenties voor steenkoolinjectietechnologie en voor kleinschalige waterzuivering, en een contract voor het meten van de koolstofvoetafdruk van een Chinese stad.
Dinsdag en woensdag was het dan de beurt aan de premier zelf: onder meer RollsRoyce ondertekende een contract van 860 miljoen met China Eastern om de motoren te leveren voor 16 vliegtuigen van het type Airbus A330. Cameron hoopt dat de bilaterale handel zal verdubbelen tegen 2015 en dan 72 miljard euro zal bedragen.
 Bron: Financial Times, China Daily.
zie ook CCTV-videos in het Engels:
http://english.cntv.cn/program/newsupdate/20101109/104843.shtml
http://english.cntv.cn/program/newshour/20101109/103458.shtml
http://english.cntv.cn/program/newsupdate/20101109/104837.shtml

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *