‘Tomaten met lage koolstofuitstoot’. Het is maar één voorbeeld van de onstuimige technologische ontwikkelingen in de Chinese landbouw. De broeikassen van het dorpje Xiaoxinmatou in de stedelijke regio Tianjin hebben er nog enkele in petto.
De ’tomaten met lage koolstofuitstoot’ zijn het commerciële uithangbord geworden van een bedrijf dat onder meer broeikassen uitbaat in Xiaoxinmatou. Toen enkele jaren geleden een aantal elektrische systemen geïntroduceerd werden in de serres dacht directeur Wang Yishun dat men hiermee het toppunt van technologische vooruitgang bereikt had. Niet dus.
De lokale afdeling van de State Grid Tianjin Electric Power Company heeft in acht broeikassen met een totale oppervlakte van 5.500 m² ‘slimme’ toestellen geïnstalleerd die bij het groeiproces energie besparen en de koolstofuitstoot verminderen. Ze zijn niet groter dan een koelkast met dubbele deur. Ze ionizeren stikstof en zuurstof uit de lucht, en produceren zo direct nitraatkunstmest voor de planten. Er moet nog slechts een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid kunstmest aangevoerd worden, waardoor de koolstofuitstoot en het energieverbruik van de hele cyclus dalen. Vandaar de ’tomaten met lage koolstofuitstoot’. Deze tomaten hebben een eigen label waardoor de consument de tomaat de volledige productie- en transportcyclus kan volgen.
Verder zijn er systemen om zonne-energie als warmte op te slaan in de bodem: de hogere bodemtemperatuur laat toe ook in koudere periodes te telen. Voor tomaten en komkommers betekent dat 20% meer jaaropbrengst. Bovendien daalt de energiekost aanzienlijk.
Naar gelang de noden van de lokale boeren zijn er nog andere slimme systemen ter beschikking, zoals een ultrasoon toestel om algen te verwijderen, een multispectrale lamp die insecten doodt, en een irrigatiesysteem met microsproeiers. Ondanks de installatie van deze nieuwe systemen blijkt het energieverbruik nauwelijks te stijgen.
Het automatisch irrigatiesysteem verbruikt weinig energie, spoort veel manueel werk uit en verhoogt de opbrengst. Ook het ultrasoon systeem om algen te verwijderen spaart veel manuele arbeid uit en zorgt voor een betere waterkwaliteit in de omgeving van de broeikassen. Door de multispectrale lamp kan het gebruik van pesticiden verminderd worden.
Al deze hoogtechnologische toestellen helpen de lokale telers de kosten te verminderen en de opbrengst te vergroten terwijl het leefmilieu beter beschermd wordt.
Bron: People’s Daily