De westerse pers lamenteert dat het buitenlands kapitaal China minder aantrekkelijk vindt en het land uitvlucht. Global Times beweert het tegendeel en argumenteert dat mondiale bedrijven, ook westerse massaal naar China blijven komen.
Het is bon ton in de westerse pers geworden om te beweren dat China ‘niet-investeerbaar’ is en dat buitenlands kapitaal het land uitvlucht. Het VS online mediakanaal ‘The Business Insider’ meldde vrijdag dat ‘de kapitaalvlucht uit China aan het snelste tempo sinds 2015 opdrijft nu de economie kwakkelt.’ Na haar reis naar China zei VS minister van Handel Gina Raimondo dat vele VS bedrijven bij haar hadden geklaagd dat China ‘niet-investeerbaar’ was geworden. Global Times haalt een trits feiten aan die het tegendeel moeten bewijzen.
Vrijdag maakten Chinese functionarissen bekend dat 316 multinationale bedrijven zich hebben geregistreerd voor de Qingdao Multinationals Summit, gepland voor oktober in Qingdao. Nog vrijdag startte te Xian het Euro-Asia Economic Forum 2023 waaraan 385 buitenlandse merken deelnemen. Te Shanghai ging dezelfde dag de Bund Summit van start om over financiële samenwerking te praten en aan deze financiële top namen 700 mondiale leiders in de financiële sector deel terwijl 200 leiders uit de shipping en luchtvaart sectoren er deel namen aan het 2023 North Bund Forum.
Volgens onderzoeker Dong Shaopeng, bij het Chongyang Institute for Financial Studies aan de Renmin University of China zijn de buitenlandse investeringen in China stabiel gebleven, zowel wat betreft de totaliteit als de nieuwe groei. De buitenlandse bedrijven komen echter niet enkel naar China voor vergaderingen, maar investeren er ook daadwerkelijk.
Praktisch
Op de dinsdag afgesloten 20-ste China-ASEAN Expo in Nanning werden 470 samenwerkingsovereenkomsten getekend met een totale investering van 487 miljard yuan. Op de China International Fair for Trade in Services eerder deze maand werden overeenkomsten getekend voor 51 grote projecten ter waarde van ongeveer 104 miljard yuan en dit alleen al voor de regio Beijing-Tianjin-Hebei.
Nieuws over grote multinationals die projecten lanceren in Chinese steden is ook alomtegenwoordig. Te Shanghai hebben vijftien buitenlandse bedrijven dochterondernemingen opgezet in het Xinzhuang Industrial Park. Daarbij behoren de opening van een Toyota O&O-centrum en de voltooiing van het uitbreidingsproject voor het Chinese O&O-centrum van Solvay. In de eerste acht maanden van 2023 zag het park in totaal $360 miljoen aan buitenlands kapitaal, een stijging van 180 procent ten opzichte van 2021.
Ondertussen werden in Suzhou (Jiangsu) op één dag twee grote deals gesloten met een totale investering van meer dan 400 miljoen dollar. Woensdag lanceerde Swire Coca-Cola een drankenfabriek in Suzhou met een totale investering van 2 miljard yuan, de grootste investering van het bedrijf op het Chinese vasteland tot nu toe. Op dezelfde dag lanceerde Adidas een autonoom bezorgcentrum in Suzhou met een investering van 1 miljard yuan.
Vertrouwen
‘Dit alles weerspiegelt het vertrouwen van mondiale bedrijven in de economische ontwikkeling van China op de lange termijn’, zegt onderzoeker Li Yong bij de China Association of International Trade aan de Global Times. Li vindt dat buitenlandse bedrijven vertrouwen hebben in de Chinese markt niet enkel vanwege de enorme omvang en het ontwikkelingspotentieel op de lange termijn, maar ook vanwege de stabiele beleidsvorming die een voorspelbaar en stabiel ondernemingsklimaat vormt. Praten over een verslechtering van het Chinese zakenklimaat is een illusie’, zei Li. Hij ziet een contrast tussen enerzijds de open Chinese houding en de proactieve inspanningen om naar bedrijven te luisteren en anderzijds de toenemende beperkingen die de VS oplegt.
China heeft overigens in augustus een hele reeks maatregelen genomen om de buitenlandse investeringen te stabiliseren, waarbij een richtlijn van 24 punten om het ondernemingsklimaat te verbeteren. In de laatste stap kondigde een Chinese handelsfunctionaris vrijdag aan dat er op het eind van de maand een systeem zal worden gelanceerd om problemen en zorgen van buitenlandse bedrijven op te vangen en af te handelen.
Bron: Global Times