Buitenlandse handel floreerde in mei

De Chinese export groeide in mei met 16,9% en de invoer steeg met 4,1%. ASEAN blijft de grootste handelspartner. Tijdens de eerste 5 maanden steeg de uitvoer naar de VS met 12,9% en die naar Rusland met 28%.

Kledij voor uitvoer in kanton Taihe (Anhui) (Fofo: Xinhua) Disclaimer

In mei voerde China voor $308 miljard uit, een vooruitgang met 16,9%. Nog volgens douanecijfers groeide de invoer voor het eerst in 3 maanden namelijk tot $229 of 4,1%. Tijdens de eerste 5 maanden bleef ASEAN de grootste handelspartner met voor 2370 miljard yuan of 8,1% meer. Nu maakt de handel met ASEAN al 14,8% uit van de totale handel. De beter dan verwachte groei toont aan dat het economisch herstel van het land aantrekt te midden van de afnemende impact van de pandemie op meerdere economische fronten, met name de industriële en toeleveringsketens.

5 maanden

Tijdens de eerste vijf maanden groeide de Chinese export naar de VS niettegenstaande Omicron en afkoppeling theorieën, met 12,9% tot 1.510 miljard yuan ($226.2 miljard). De invoer uit de VS steeg maar lichtjes, namelijk met 2,1% tot 489 miljard yuan. China heeft nu al een handelsoverschot met de VS dat groter is dan 1 biljoen yuan.

Tijdens de eerste 5 maanden groeide de Chinese handel met Rusland tot $ 65 miljard een stijging met 28,9%. Vooral de invoer steeg met 46%, maar de invoer groei verminderde tot 7,2%. Verwacht wordt dat de bilaterale handel dit jaar boven $150 miljard uitstijgt. Vorig jaar bleef Rusland de top Chinese invoerbron van energieproducten en bij de Russische consumenten zijn Chinese auto’s, auto onderdelen en mobile telefoons populair.  

Ondanks toenemende tegenwind van stijgende internationale grondstoffenprijzen en afnemende buitenlandse vraag te midden van hoge inflatie, zal de Chinese export in juni naar verwachting nog steeds met dubbele cijfers groeien, wat het algehele economisch herstel verder zal versterken, merken experten op.

PMI

Het officiële PMI-cijfer voor het maakwerk steeg van 47,4 punten in april tot 49,6 punten in mei, dus net onder de grens van contractie/expansie. Het niet-maakwerk PMI steeg met 5,9 punten tot 47,8.  Volgens gegevens van het Transport ministerie steeg de omslag van de Haven te Shanghai met 7% in mei. De autonijverheid te Shanghai draait volgens gasgoo.com terug op 80% van het niveau voor de pandemie. De Tesla gigafabriek draait weer op 100% capaciteit. Hoewel de situatie normaliseert en een reeks regeringsstimulansen van kracht werden, voorziet de Wereldbank dat de groei van het bnp in China dit jaar maar 4,3 % zou bedragen.

Bron: Global Times, Beijing Review
.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *