Buitenlandse investeringen stegen met 26% (jan.-april)

Gedurende de eerste vier maanden stegen de buitenlandse investeringen in China met 26%.. Dit weerlegt de uitspraken in de westerse pers als zouden buitenlandse investeerders hun kapitaal uit China terugtrekken.  

Stands voeding op China International Import Expo (Foto Global Times)

Tijdens de eerste 4 maanden van het jaar ontving China $74 miljard aan buitenlandse investeringen wat een vooruitgang met 26% betekent in vergelijking met vorig jaar waarbij het resultaat ook sterk met een 38% stijging. De investeringen in hightech namen met 45% toe. Volgens de woordvoerder van het Ministerie van Handel Shu Jueting stegen de investeringen uit Zuid-Korea met 76%, die uit de VS met 53% en die uit Duitsland met 80%. Tijdens de vier maanden werden 185 contracten vastgelegd met meer dan $100 miljoen aan buitenlands kapitaal. Voor economist Cao Heping van de Peking University bewijst het voortdurend groeien van de buitenlandse investeringen dat China een bonanza blijft voor buitenlandse investeerders.

‘Korte pijn’

Westerse media waarschuwden echter dat de Chinese nul covid-strategie zal leiden tot zal leiden tot een grootschalige terugtrekking van buitenlandse bedrijven en op  lange termijn de aantrekkelijkheid van China zal ondermijnen. Volgens een peiling van de Europese Kamer van Koophandel zouden 23% van hun aangesloten leden er aan denken investeringen uit China weg te trekken en 78% van de 372 antwoorden vonden China een minder aantrekkelijke investeringsbestemming door de Covid-beperkingen. Voorzitter Wuttke van de EU Kamer van Koophandel gaf aan de Global Times toe dat het moeilijk is om de activiteiten China te verlaten. De Chinese media geven toe dat de Covid beperkingen  negatief zijn voor productie en de aanvoerketens, maar dat dit de korte pijn is om groter gezondheidsonheil te vermijden. Overigens huldigde president Biden donderdag op de tweede internationale Covid-top het miljoen slachtoffers dat zijn land had bereikt.

Voorzitter G Wuttke van EU Kamer van Koophandel (Foto CGTN)

Bedrijven

Dat het vertrouwen van de multinationals in China niet gehinderd wordt door moeilijkheden op korte termijn wordt door de Global Times onderstreept met het voornemen van L’Oréal om afgelopen week te Shanghai een investeringsvennootschap op te richten die gericht is om de Chinese open innovatie te promoten door te investeren in innovatieve schoonheidstechnologie. Het Duitse Merck is van plan zijn productiebasis te Wuxi, uit te breiden. Overigens hebben multinationals als Volkswagen, Posco (Zuid Korea), Costco (US), Hitachi ( Japan) en andere goede resultaten behaald van hun grote projecten zo argumenteert het blad verder. Vanuit een mondiaal perspectief is China nog steeds een van ’s werelds snelst groeiende grote economieën en de thuisbasis van ’s werelds grootste bevolking, wat aantrekkelijk is voor veel multinationals

Zo heeft Standard Chartered beloofd om de komende 3 jaar in hun China business te zullen investeren. Texas Instruments Semiconductor Technologies ontkent dat het afdankingen plant en merkt op dat China wereldwijd zijn grootste markt blijft. Testa kijkt vol vertrouwen naar de ontwikkeling van China en dit niettegenstaande de tijdelijk moeilijkheden, aldus ondervoorzitter Tao Lin. China is voor Tesla de tweede grootste markt met een kwart van de omzet. Gedurende het eerste kwartaal ging de opbrengst er met 52% op vooruit. Ook mastodont Foxconn verwacht niettegenstaande de Covid-beperkingen dezelfde resultaten dit jaar als het vorige. Concurrent en eveneens iPhone leverancier Pegatron zal het echter wel voelen omdat twee fabrieken een tijd stil lagen. Het zijn wellicht kleinere ondernemingen die het moeilijk hebben.

Toeleveringsketens

Een onderzoek bij buitenlandse firma’s door de China Council for the Promotion of International Trade toont aan dat 86% tevreden is met de stabilisering van de Chinese politiek voor buitenlandse investeerders. Niettemin viel de verkoop bij koffieketen Starbucks tijdens K1 met een kwartaal terug en Apple verwacht dat de Covid-restricties tussen $ 4 en 8 miljard min omzet  tot gevolg kunnen hebben. Het beeld is dus divers maar de indruk bestaat dat van de Covid-moeilijkheden misbruik wordt gemaakt om op te roepen China af te splitsen van de wereldwijde toeleveringsketens. Minister van Handel Wang Wentao heeft recentelijk met de diverse Kamers Van Koophandel (EU, Japan, VS..) vergaderd om maatregelen te treffen opdat deze ketens zo weinig mogelijk zouden verstoord worden. Shanghai verhoopt Omicron tussen 20 en 30 mei overwonnen te zullen hebben. De beperkende maaregelen zullen gradueel opgeheven worden in buurten met nul transmissie; De helft van 9000 grote ondernemingen hebben de productie herop gestart.

Global Times, SCMP

Disclaimer foto’s:
“We’ve done everything we can to make sure no rights have to be paid for the photos in our article. Should we nevertheless have infringed your copyright, please notify us as soon as possible so that we can remove the photo. As volunteer citizen journalists, we cannot afford a copyright contract.”

.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *