Deze week komt de Vietnamese leider van de Communistische Partij China bezoeken, gevolgd door de Pakistaanse premier en de Tanzaniaanse president. Vanuit Europa wordt vooral uitgekeken naar het bezoek van de Duitse kanselier Scholz dat start op 4 november. Hij wordt vergezeld van een belangrijke zakendelegatie.
De Vietnamese secretaris generaal van de Communistische Partij Nguyen Phu Trong is de eerste die China na het partijcongres komt bezoeken en dit van 30 oktober tot 2 november. Op 1 november komt de Pakistaanse premier Shahbaz Sharif die zijn eerste bezoek aan China brengt na in april aan de macht te zijn gekomen. De Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan is aan de beurt tussen 2 tot 4 november. Op 4 november volgt de Duitse kanselier Olaf Scholz die daarna nog naar Vietnam en Singapore trekt vooraleer hij midden november deelneemt aan de G20 top te Bali.
De kanselier wordt vergezeld van een zakendelegatie met vertegenwoordigers van Adidas, Deutsche Bank, Siemens, vaccin maker BioNTech, Volkswagen en BMW, BASF en Wacker Chemie, Bayer en Merck. Dat BioNTech tot de delegatie behoort kan erop wijzen dat Beijing klaar is om de vaccins te vergunnen. Ook de deelname van Adidas valt op want het kreeg na opmerkingen over dwangarbeid in Xinjiang te maken met een verbruikersboycot.
Duitsland heeft zopas toegelaten dat COSCO 24,9 % van de aandelen mag verwerven in de Hamburgse containerterminal Tollerort. COSCO wilde 35% maar daar staken de coalitiepartners een stokje voor omdat COSCO anders te veel invloed zou krijgen. COSCO heeft ondertussen besloten haar 30% aandeel in de nieuwe Duisburgse terminal op te geven en te verkopen aan Duisburg. Scholz wil ook de overname vergunnen van het Dortmunds chip bedrijf Elmos door het Zweedse Silex een vergunning verlenen. Sllex is in handen van het Chinese Sai MicroElectronics. Geargumenteerd wordt dat ‘de gebruikte technologie al verouderd is’. In verband met COSCO Hamburg vraagt het Amerikaanse Politico zich vertwijfeld af: ‘zal Europa het dan nooit leren?’ (Bedoeld: dat het de relaties met China moet stopzetten). Het Nederlandse Blogaap is een stuk nuchterder en realistischer. Het spreekt van ‘een storm in een glas water‘.
Ambassadeur
Hoe Duitsland nu aankijkt tegen de relaties met China wordt duidelijk door het interview dat de SCMP had met de Duitse ambassadrice Patricia Flor. Ze bestempelt ‘de 50 jaar diplomatieke betrekkingen als een succesverhaal en de architectuur van deze relatie dient behouden te worden. Zaak is dit duurzaam te maken. Zonder twijfel is het nodig verder te werken in wereldwijde uitdagingen als de pandemie en de strijd tegen klimaatwissel. Anderzijds zijn er meningsverschillen over mensenrechten en democratie’.
‘Om te streven naar een positieve agenda bestaat de noodzaak om het eens te worden over een degelijk raamwerk gebaseerd op regels en standaarden’. Daarmee heeft de ambassadrice vooral standaarden in verband met e-voertuigen, e-mobiliteit en slimme steden op het oog. ‘Ontkoppeling is in niemands belang’. Flor pleit daarentegen voor ‘een wederzijds gelijk speelveld dat rechtvaardig, open en transparante concurrentie verzekert met eerlijke toegang tot lokale aanbestedingen en dezelfde voorwaarden voor zakelijke activiteiten in de EU en in China’. Duitsland is ontgoocheld dat de mRNA vaccins, waarbij dat van BioNTech niet door China zijn goedgekeurd. Duitsland en de EU steunen de discussies binnen de WHO om tot een pandemie verdrag te komen. Over Xinjiang vindt ze dat de aanbevelingen van het Bachelet rapport dienen te worden uitgevoerd.
Bedrijven
Zakenkrant Financial Times verschaft meer details over de positie en betrokkenheid van het Duits bedrijfsleven. Vorige week zei BASF CEO Brudermüller nog ‘Ik denk dat het dringend nodig is om het China bashen te stoppen en een beetje meer zelfkritisch naar onszelf te kijken’. De FT citeert hierbij professor Wang Yiwei, dat China 60% telt van ’s werelds chemische bedrijven en 40% van de grondstoffen. Aldi is voorts van plan honderden nieuwe winkels in China te openen en auto toeleverancier Hella verdubbelt de capaciteit van zijn fabriek in Shanghai. Vorige week zei Siemens dat het er een grote uitbreiding plant van zijn afdeling ‘digitale nijverheid’..
Volgens het German Economic Institute investeerde het Duitse bedrijfsleven enkel tijdens het eerste halfjaar €10 miljard in China. Vorig jaar was het land voor het zesde jaar op rij de Duitse grootste handelspartner met 9,5% van de warenhandel. De Duitse voetafdruk in de Chinese markt blijft stijgen. Volkswagen verkoopt nu 40 procent van zijn auto’s in China en het land is goed voor 13 procent van de omzet van Siemens en 15 procent van die van BASF. Uit een recent onderzoek van de Ifo-denktank bleek dat 46 procent van de industriële bedrijven afhankelijk zijn van intermediaire inputs uit China
Bronnen: Global Times, SCMP, Politico, Blogaap, FT
Adidas, Deutsche Bank, Siemens, vaccin maker BioNTech, Volkswagen en BMW, BASF en Wacker Chemie, Bayer en Merck. Meer voormalige Nazi delegatie op bezoek nu. Al deze bedrijven hebben wat te maken met de partij.
Adidas zou in 2023 een nieuwe CEO krijgen. BMW had hun fabriek in UK verplaatst naar China voor de Mini auto. Adidas CEO moet zijn eigen eten maar meenemen want je weet nooit of er Oeigoeren zijn in het restaurant waar ze gaat eten. Anderzijds zijn er meningsverschillen over mensenrechten en democratie’. Ja hoe is het mogelijk dat na Hitler Duitsland geen termijn limits zijn ingevoerd.
Aldi verkoopt ook Xinjiang producten want Wal-Mart heeft alle Xinjiang product uit hun schappen gehaald. Dus hetzelfde probleem zoals Hugo Boss die wat erg vaag zijn met hun keuze en nu in westerse en Chinese markten beide ten ondergaan.