In een commentaar in De Standaard op de klimaatconferentie van Cancun zegt Hans Bruyninckx van de Bond Beter Leefmilieu dat na de mislukking van Kopenhagen, Cancun al zal geslaagd zijn indien men enkele belangrijke deelakkoorden kan afsluiten, vooral rond de financiering van de strijd tegen de opwarming. De rijke landen hadden tegen 2020 100 miljard dollar steun aan de ontwikkelingslanden beloofd, maar men kon nog geen akkoord vinden over de timing, de verdeelsleutels en de controle op de besteding van het geld, zodat de beloften tot steun nog steeds loze woorden zijn. De ontwikkelingslanden,waaronder China, hopen dat aan dit uitstel nu een einde komt.
Bruyninckx vermeldt terloops dat de USA al meer dan 25 jaar geen enkel international milieuverdag meer getekend hebben en men van hen na de laatste verkiezingen niet echt iets moet verwachten.Vanuit het Westen hoopt men dus dat China een extra-inspanning zal doen.De EU zou volgens Bruyninckx misschien wel met China een samenwerkingsakkoord kunnen afsluiten, met deelobjectieven en vrijwillige engagementen,maar zonder een verplichte vermindering van de CO2 uitstoot voor China. China doet wel grote inspanningen, maar weigert als ontwikkelingsland vastgepind te worden op verplichtingen, zolang de rijke landen hun historische verantwoordelijkheid voor het broeikaseffect niet nemen en zich zelf niet engageren voor zeer diepe reducties (80-90%) van de uitstoot. Bruyninckx denkt dat deelakkoorden tussen de EU en China als katalysator kunnen dienen om ook andere belangrijke landen zoals Brazilie, over de schreef te trekken.
Het Chinese Volksdagblad weet te melden dat China zeer ernstig bezig is met het beperken van uitstoot. Het is zelfs bereid energie te besparen ten koste van de economische groei. Inderdaad werden in het derde kwartaal van 2010 op een aantal plaatsen draconische maatregelen genomen aangezien het energieverbruik er hoger lag dan voorzien in het vijfjarenplan 2006-10. Zo werden ondermeer in de provincies Guangxi en Hebei in oktober energieverslindende bedrijven tijdelijk stilgelegd of gewoon afgesneden van het stroomnet. Talrijke kleine electriciteitscentrales, ijzer- en staalovens, cementfabrieken en andere energieslurpers werden definitief stilgelegd. Mede hierdoor begon de economische groei in het derde kwartaal te vertragen tot minder dan 10% – (kredietbeperkende maatregelen tegen de inflatie speelden uiteraard ook een rol)
Energiebesparing is een topprioriteit sinds 2006. Talrijke onefficiente bedrijven voor de productie van stroom, staal, bouwmaterialen, aluminium, special staalsoorten, ongebluste kalk, cokes, steenkool, glas enz. zijn gesloten. Eind 2010 moet China per 10.000 yuan BNP minder dan één ton steenkoolequivalent verbruiken, 20% minder dan in 2005. Lokale bestuurders worden op dit criterium beoordeeld. Onder het aflopende vijfjarenplan zullen in total 1,5 miljard ton broeikasgassen vermeden zijn. In het nieuwe vijfjarenplan staat het verminderen van de energie-intensiteit opnieuw bij de hoogste prioriteiten.