Gisteren opende in Hannover de technologiebeurs CeBIT. Omdat dit jaar China het gastland is sprak niet enkel kanselier Merkel het openingswoord, maar werd ook een videoboodschap van premier Li Keqiang getoond. Zowel Li als de aanwezige vicepremier Ma Kai hadden het over het Chinees Internetplan 2015 dat volgens hen ook perspectieven bied qua Duits-Chinese samenwerking.
De CeBIT (Centrum der Büro- und Informationstechnik) computerbeurs te Hannover is een van de grootste ter wereld. Dit jaar is het gastland China. Meer dan 760 Chinese standhouders zijn aanwezig waaronder 600 van het vasteland en dit is meteen de talrijkste afvaardiging ooit van een gastland. Thema dit jaar is “innovatie, convergentie, samenwerking” maar het meeste wordt besproken hoe de digitale technologie de economie en nijverheid gaat beïnvloeden. Dit staat ook bekend als industrie 4.0 strategie: na de stoommachine, de elektriciteit en de computer is nu het tijdperk aangebroken dat alles met alles in netwerken zal verbonden zijn en dit heeft zware gevolgen. .
Premier Li Keqiang zei in zijn videoboodschap dat China een “Made in China 2025” strategie heeft die dient als de roadmap van de industrie de komende 10 jaar. Li zei ook dat er meer ruimte komt om tussen Duitsland en China samen te werken m.b.t. netwerk-, digitale- en intelligente technologieën. In die zin sluit het beursthema aan met nieuwe vragen tot innovatieve samenwerking tussen beide landen. Kanselier Merkel antwoordde dat China al de grootste handelspartner is van Duitsland in Azië en ook een belangrijk partner inzake hightech en ontwikkeling. Beiden kunnen mekaars sterke zijden aanvullen. De kanselier hoopte ook op het vroeg afsluiten van het investeringsverdrag dat tussen China en de EU onderhandeld wordt.
Prioriteiten
Vicepremier Ma Kai Ma Kai lichtte het beleidsplan ‘Made in China 2025″ toe met vier hoofdpunten: wereldwijde samenwerking op het gebied van innovatie; het versterken van de ICT-industrie door een betere onderliggende wereldwijde infrastructuur en investeringsmogelijkheden; het zoveel mogelijk weghalen van handelsbarrières en technologische drempels en het tot stand brengen van een internationaal raamwerk voor ICT-beveiliging. Bij dat laatste punt moet rekening worden gehouden met de belangen van individuele landen aldus Ma Kai en precies hier bevindt zich een struikelblok tussen het westen en China dat een zekere vorm van controle wil op buitenlandse servers in het land.
Internetguru Jack Ma gaf een presentatie over een nieuwe mobiele beveiligingsoplossing met gezichtsherkenning voor het internetwinkelen. De Alibaba voorzitter prees de Duitse ondernemingen als Mercedez-Benz en Siemens als voorbeelden in de digitale economie waar hij nog wat van te leren heeft. Ook CEO Lei Jun van de beloftevolle start-up Xiaomi was in Düsseldorf aanwezig. De voorzitter van de Duitse ICT-Federatie Bitkom Dieter Kempf waarschuwde dat wanneer de digitalisering neerdaalt tot op het niveau van de nijverheid tot de kleine zelfstandige “geen steen in de economie nog op de andere zal blijven”. Als voorbeeld noemde hij een schrijnwerker die concurrentie zal krijgen van de 3D-printer.
Bronnen: en.ce.cn, Die Welt, http://www.computable.nl/, Deutsche Welle