Een officiële verklaring over het overlijden van Hugo Chavez is er nog niet, maar de berichtgeving van Xinhua laat zien hoe Beijing zal reageren.
Er is veel aandacht voor rouw van de bevolking in Venezuela, in de Latijns-Amerikaanse en andere landen. Een fotoreportage geeft hoogtepunten uit zijn loopbaan weer, vooral tijdens zijn laatste jaren en er is een video op voorpagina over zijn ziekte en overlijden. Uiteraard staan de te verwachten gegevens over het leven en de daden van Chavez in het profiel dat van hem wordt gegeven, maar de nadruk ligt op de duidelijke verkiezingsuitslagen waarbij zijn mandaat door de bevolking telkens weer werd verlengd en op wat hij gedaan heeft om het onderwijs, de welvaart, huisvesting en gezondheidszorg voor de minder welvarende burgers te verbeteren. De persoonsbeschrijving vermeldt dat Chavez de linkerzijde in Latijns-Amerika een boost heeft gegeven en tot inspiratie heeft gediend. Ook dat Fidel Castro zijn politieke en persoonlijke vriend was is voor Xinhua belangrijk en dat Chavez Castro als een mentor zag, naast Simon Bolivar, de onafhankelijkheidsstrijder uit de 19e eeuw.
In een achtergrondartikel doet een journalist van het officiële Chinese persbureau een poging om de vraag te beantwoorden ‘wat nu met Venezuela?’ Eerst wordt de rol besproken van de president en van de verkiezingen in het politieke systeem, dan de verstandige manier waarop Chavez voor zijn opvolging heeft gezorgd. Vicepresident Maduro, maakt een goed kans op een verkiezingsoverwinning, dank zij het voortlevend prestige van de man die hem als politieke erfgenaam heeft aangeduid. Xinhua hoopt en denkt dat de oppositie niet met geweld de macht zal grijpen en dat de VS geen onrust wil in dit land dat een van zijn belangrijkst olieleveranciers is en ‘Maduro kan accepteren’. Ook zou de relatie tussen de beide Amerikaanse landen zijn verbeterd sinds Obama.