China in 2030 leider in artificiële intelligentie

De Chinese regering heeft deze week een plan bekend gemaakt om tegen 2030 de leidende natie te worden voor artificiële intelligentie. Het land moet de concurrentie technologisch overklassen en een binnenlandse bedrijfssector opbouwen met een omzet van 1.000 miljard yuan.

artificiële intelligentieOm die doelstellingen te realiseren zullen miljarden dollars geïnvesteerd worden in bedrijven, bij de overheid en in het leger. Vooral start-ups en academisch onderzoek naar artificiële intelligentie (AI) zullen ondersteund worden. Het Chinese plan komt er op het ogenblik dat de Amerikaanse regering beslist minder te gaan investeren in wetenschap en snoeit in een aantal departementen die artificiële intelligentie ondersteunen.
China heeft voor nieuwe technologie lang achter gelopen op Europa en de VS. Maar dat verandert nu na tientallen jaren inspanningen. AI is één van de domeinen waarop het snel vooruit gaat. Volgens ingewijden heeft de nederlaag dit jaar van de beste Go speler ter wereld, de Chinees Ke Jie, tegen het computerprogramma AlphaGo van Google, de zaken nog versneld. Meer geld wordt ter beschikking gesteld voor artificiële intelligentie.
China wil AI gebruiken voor alles, van landbouw en geneeskunde tot maakwerk. AI zal ook ingeschakeld worden voor de nationale veiligheid, voor dingen als geleide raketten, het erkennen van mensen door camera’s, internetcensuur en misdaadpreventie.
Tegen 2020 moeten de Chinese bedrijven en onderzoekscentra hun achterstand op de VS ingelopen hebben. De sector moet dan een omzet van 150 miljard yuan halen.
Tegen 2025 moeten er doorbraken zijn in deelsectoren die een sleutelrol gaan spelen in de omvorming van heel de economie. De omzet moet 400 miljard yuan bedragen.
In 2030 zal China ‘ het leidende centrum van de wereld voor innovatie in AI’ zijn.
Buitenlandse experten twijfelen er niet aan dat China de nodige middelen in AI. zal kunnen pompen. Zelfs indien dat niet altijd efficiënt gebeurt moet het vroeg of laat toch resultaten opleveren.

Al initiatieven

De belangstelling van de Chinese overheid voor AI was al langer bekend. Lokale overheden hebben er al op ingespeeld met eigen sectorplannen en het oprichten van onderzoekscentra. De stad Tianjin maakte vorige maand bekend dat ze een fonds van 5 miljard dollar opricht om AI te ondersteunen. In de stad is er al een ‘AI industriezone’ van meer dan 20 km². Ook andere steden spenderen honderden miljoenen dollars aan AI.
Ook de privésector is erg betrokken. Baidu dat al aan AI onderzoek doet in Silicon valley, gaat samen met de Chinese regering een nieuw labo openen.
Volgens het consultancybedrijf Price Waterhouse Coopers kan AI het Chinese bnp tegen 2030 een boost van 26% geven.

Langere termijn visie

Het plan 2030 voor AI kadert in het algemene plan om tegen 2050 van China de wereldleider in wetenschap en technologie te maken. China spendeert in verhouuding tot zijn bnp nu al meer aan onderzoek dan de EU. Doordat veel Chinese onderzoekers in de VS studeren en er een tijd blijven werken, zijn uitgebreide wetenschappelijke netwerken ontstaan, tussen de VS en China meer dan tussen de EU en China.
Bronnen: New York Times, China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *