De Australische premier Ruth Gillard is voor een eerste officieel bezoek in China. Vijf samenwerkingsakkoorden werden ondertekend op gebied van wetenschappelijke en technologische samenwerking, douane , toerisme, en de bevordering van handel in diensten. En een akkoord over de financiering van een ijzermijn van Karara in Westelijk Australië.
Het energie- en grondstoffenhongerige China vindt in het schaarsbevolkte grondstoffenrijke Australië een ideale partner. Australie en China zijn mekaars belangrijkste partners voor ondermeer steenkool, ijzererts ,uranium. Ook de uitvoer van Australisch vloeibaar aardgas wordt belangrijk. China is sinds twee jaar de belangrijkste Australische afzetmarkt. Australië zou eventueel ook veel meer graangewassen kunnen uitvoeren naar China. Jaarlijks immigreerden recentelijk 15.000 Chinezen naar Australië. In januari kwamen 48.000 Chnese toeristen op bezoek. Australië dankt een groot deel van zijn recente welvaart aan China.
Dat heeft uiteraard politieke gevolgen en beide landen worden naar elkaar gedreven. Alhoewel er problemen blijven. Zo koelden de relaties na 2008 wanneer de toenmalige Australische premier Kevin Rudd tijdens een bezoek scherpe kritiek leverde op de mensenrechten in China. Die premier sprak vloeiend Chinees en was persoonlijk erg bij China betrokken.
Belangrijker is allicht de spanning rond de controle over de grondstoffen en vooral de prijzen ervan. De Australische mijngiganten Rio Tinto en BHP Billiton behoren samen met het Braziliaanse Vale tot het trio van van wereldwijde quasi-mijnmonopolies dat erin geslaagd is de Chinese regering te dwingen scherpe prijsstijgingen voor ijzererts te aanvaarden. De Australische regering van haar kant heeft buitenlandse investeringen van Chinese firma’s om via participaties in Rio Tinto en overnames van kleinere mijnbedrijven meer invloed in de mijnsector te verwerven, geblokkeerd. Maar voor specifieke projecten zoals Karara blijft Chinees geld welkom.
Zie ook uitzending Dialogue (27 min)