Na 2 dagen onderhandelen in Kunming hebben de rebellen van de Three Brotherhood Alliance en de junta van Myanmar een voorlopige wapenstilstand afgesproken. Dit gebeurde nadat onderminister Sun Weidong met juntaleider Min Aung Hlaing had gesproken omdat granaten in de grensstreek 5 burgers hadden verwond in China.
Onderminister Sun Weidong en juntaleider Min Aung Hlaing werden het op 6 januari eens om gezamenlijk vrede en veiligheid in de grensstreek te zullen bewaken. Deze grensstreek is al een tijdje berucht omwille van de welig tierende telefoonoplichting. Vorig jaar werden in totaal 41.000 verdachten overgedragen aan de Chinese politie. in 2023 werden ruim 1.900 criminele organisaties ontwricht en 29.000 strafzaken opgelost, aldus het Chinese ministerie van Justitie.
Voorts maakte de Myanmarese rebellenbeweging Three Brotherhood Alliance – een alliantie van 3 rebellengroepen die de junta bestrijden – recentelijk bekend de volledige regio Kokang in de noordelijke staat Shan te hebben veroverd nadat het de regionale hoofdstad had ingenomen. 6 generaals en 2.100 soldaten zouden zich overgegeven hebben in het regionaal commandocentrum van de junta. Eerder vorige week lanceerde China een krachtig protest nadat 5 Chinese burgers verwond raakten door artilleriegranaten.
Bestand
Het Chinese ministerie deelde gisteren mee dat het tussen junta en rebellen een wapenstilstand heeft kunnen bereiken na twee dagen onderhandelen tussen de partijen in de Chinese stad Kunming. BuZa woordvoerder Mao Ning bevestigde dat vertegenwoordigers van de junta en van de 3 rebellenwegingen Ta’ang National Liberation Army (TNLA), het Arakan Army en de Myanmar National Democratic Alliance Army deelnamen aan de gesprekken woensdag en donderdag.
De twee partijen kwamen een onmiddellijk staakt-het-vuren overeen, en besloten om militair personeel terug te trekken, om relevante geschillen en claims op te lossen door middel van vreedzame onderhandelingen, om zich ertoe te verbinden de veiligheid van de mensen aan de Chinese grens en het personeel in de Chinese projecten in Myanmar niet in gevaar te brengen, aldus Mao. Volgens nieuwsportaal The Irrawaddy ging het bestand donderdagnacht in.
Duurzaam?
De onderhandelingen zouden in de hand zijn gewerkt door de speciale zaakgelastigde voor Azië Deng Xijun. Hoe lang de wapens zullen zwijgen, is maar de vraag. Een eerste akkoord in december hield maar twee dagen stand. Nadien namen de rebellen verschillende gebieden van de noordelijke grensstaat Shan in. Dit omvatte een belangrijke handelszone nabij de stad Muse waar 90% van de grenshandel met China plaatsvindt. Een tweede gespreksronde mislukte eind december. De etnische milities voerden vervolgens hun offensief op en namen de controle van Laukkai over, de hoofdstad van Shan’s zelfbestuurde speciale autonome zone Kokang.
China onderhoudt zowel betrekkingen met de junta als met de rebellen. Verschillende infrastructuurwerken waarin China investeerde, bevinden zich in de Shan-staat. Volgens ngo denktank ISP-Myanmar had de alliantie eind december de volledige controle over ten minste zes Chinese projectlocaties en gedeeltelijke controle over nog eens zeven andere. China maakt zich ook grote zorgen over de gevolgen voor de stabiliteit en de veiligheid nu de gevechten net over de grens woeden.
Bronnen: SCMP, FT