De junta van Myanmar en rebellen van het Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA) hebben in januari door bemiddeling van China een wapenstilstand ondertekend in Kunming. Buiten de bezorgdhed voor rust in een buurland heeft China een specifiek belang bij de wapenstilstand: het grensgebied van Myanmar is een broeinest voor de Chinese maffia, in het bijzonder die gespecialiseerd in telecomfraude.
Onder bemiddeling van China heeft de Tatmadaw – de junta van Myanmar– zeven onderhandelingsrondes gevoerd met de MNDAA, een rebellengroep die opereert in het Kokang gebied dat grenst aan de Chinese provincie Yunnan. Dat resulteerde uiteindelijk in een wapenstilstand op 19 januari.
IJveren voor regionale veiligheid
Een en ander werd op een reguliere persconferentie bekend gemaakt door Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
‘Het verminderen van de spanningen in het noorden van Myanmar dient de gemeenschappelijke belangen van alle partijen in Myanmar en de landen in de regio en draagt bij aan de veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling van het grensgebied tussen China en Myanmar’ zei Mao tijdens een persconferentie.
‘China en Myanmar zijn bevriende buurlanden en we verzetten ons krachtig tegen oorlog en onrust in Myanmar. We hopen dat alle partijen het momentum van het staakt-het-vuren en vredesbesprekingen zullen behouden, afspraken serieus zullen uitvoeren, het initiatief zullen nemen om de situatie ter plaatse te de-escaleren en relevante kwesties verder zullen onderhandelen en oplossen via dialoog.’
”China steunt ….Myanmars inspanningen om het land vreedzaam en stabiel te houden en zijn economie te laten groeien, en steunt het krachtig bij het zo snel mogelijk realiseren van politieke verzoening …’
‘China staat klaar om actief gesprekken voor vrede te bevorderen en steun en hulp te bieden voor het vredesproces in Noord-Myanmar’.
Complexe burgeroorlog
De MNDAA is een rebellengroep die sterk staat in de door de Han Chinese etnische minderheid bewoonde Kokang regio. De groep is opgericht door lokale communisten in 1989 en controleerde tot 2009 de regio als ‘Eerste Speciale Regio van de Shan Staat ‘ na een akkoord met het militair bewind van Myanmar. In 2009 braken gevechten uit tussen het regeringstroepen van Myanmar en de MNDAA en sindsdien woedt een burgeroorlog over de controle van de Kokang regio.
Volgens het militair bewind van Myanmar zou het MNDAA onder druk van China tegelijk met de wapenstilstand ook akkoord gaan om zich uit bepaalde zones terug te trekken.
Naast MNDAA zijn nog andere rebellengroepen actief in Myanmar en is er ook burgerlijk verzet tegen het militaire bewind.
Het aanbod van China om waar mogelijk te bemiddelen is dus een antwoord op deze reële problematiek. In januari 2024 kwam met Chinese hulp al een wapenstilstand tot stand tussen de militaire junta en de Three Brotherhood Alliance.
Cybercriminaliteit
Er is ook een specifieke reden waarom China rust wil in het Kokang gebied. De regio is een broeinest van Chinese maffia die naast mijnbouw, handel en vastgoed vooral veel verdienen aan telecomfraude. In het door burgeroorlog geteisterde gebied zoekt China een erkende autoriteit waar het politioneel kan mee samenwerken om de criminelen aan te pakken.
Volgens Chinese officiële bronnen werkten er in 2023 minstens 100.000 mensen in minstens 1.000 callcenters voor telecomfraude. Velen werden aangelokt met de belofte van een goed loon maar werden eenmaal ter plaatse gedwongen mee te werken in de callcenters.
Sinds 2023 werkt de Chinese politie nauw samen met die van Myanmar. Een aantal bendeleiders zijn opgepakt zowel in Myanmar als in de provincie Yunnan. Allen al in dat jaar heeft Myanmar 31.000 verdachten uitgeleverd aan China.
Bronnen: Global Times, Wikipedia