China blijft nog 5 jaar het meest competitief

Niettegenstaande de arbeidsbevolking afneemt en de lonen er meer stijgen dan de bedrijfsleiders willen, toch is en blijft China de komende 5 jaar de meest competitieve economie, zo voorspelt de Global Manufacturing Competitiveness Index die berekend werd door Deloitte Touche Tohmatsu Ltd. en de US Council on Competitiveness. 
China’s hoofd van de Statistische Dienst Ma Jiantang onthulde in januari dat de werkende bevolking met 3,4 miljoen was competitiefafgenomen tot 937 miljoen. Dit gebeurde 3 jaar eerder dan de Wereldbank had voorspeld. Het zogenaamd demografisch dividend (waarbij het grootste bevolkingsdeel economisch actief is) lag in het verleden voor 30% aan de basis van de snelle groei, aldus nog deze instelling. De facto blijkt de arbeidsreserve niet meer zo onuitputtelijk en sommige delen van het land vinden ondernemers moeilijk personeel, wat de lonen de hoogte indrijft. Dat is iets wat de bedrijfsleiders niet echt leuk vinden, evenmin trouwens als de opwaardering van de Chinese munt. Toch menen de 550 bedrijfsleiders die de 2013 Global Manufacturing Competitiveness Index hielpen opstellen, dat China nog 5 jaar de topplaats qua competitiviteit zal blijven innemen. Na China volgen Duitsland en de VS, maar die landen kunnen over 5 jaar worden ingehaald door India en Brazilië, aldus het onderzoek.
De Amerikaanse Kamer van Koophandel in Zuid China verwacht dat de investeringsbudgetten de komende 3 jaar meer dan 16 miljard $ zullen bedragen, 40% meer dan de voorbije 3 jaar. Volgens Ricky Tung van Deloitte is China aantrekkelijk door zijn ondersteuningspolitiek, de relatief lage lonen en de gunstige belastingvoeten voor ondernemingen. Cruciaal is dat de CEO’s China zien als de enige economie in ontwikkeling die over hetzelfde toeleveringsnetwerk beschikt als de ontwikkelde landen. Onder 38 landen scoort China hoog in de “kost en beschikbaarheid van personeel en grondstoffen” en duidelijk minder in wettelijk kader en gezondheidszorg. Vergeleken met de VS en Brazilië valt de loonkost nog mee.
Toch kan de arbeidsproductiviteit nog beter want een gemiddelde Chinese arbeider produceert voor 14,200 $ per jaar, duidelijk beneden het wereldgemiddelde van 33.000 $. De Duitsers halen zelfs 43.300 $. Ook qua innovatie kan het beter. China telt 1.071 onderzoekers per miljoen inwoners: het wereldgemiddelde bedraagt 2980 en Japan haalt zelfs 7038. Michelin dat in Shenyang een nieuw filiaal opent, zegt bijvoorbeeld dat de stijgende automarkt er voldoende aantrekkelijk is om hogere lonen te compenseren. Dit vertrouwen wordt niet algemeen gedeeld. Uit een onderzoek in februari door Grant Thornton blijkt dat 61% van de ondervraagde zakenlui een tekort aan arbeidspersoneel citeren als hun voornaamste probleem en 55 % een tekort aan technische scholing. “Het wordt moeilijk om een gewone arbeider zonder technische scholing aan te werven tegen minder dan 2000 yuan per maand”, zo heet het.
Bron  China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *