‘China bouwt, de VS bombardeert’

Dirk Nimmegeers (opinie)

In een bekende en door velen gerespecteerde krant uit Hongkong stond dat China (infrastructuur) bouwt in de wereld en dat Beijing hierop trots mag zijn. De auteur suggereerde bovendien dat de rest van de wereld (…) minder reden heeft om daarvoor bevreesd te zijn dan voor activiteiten van een andere grote wereldmacht.

China bouwt
illustratie valiant panda (disclaimer)

Je mag het letterlijk nemen, China bouwt terwijl Amerika bombardeert en dat is door dit onderzoek bewezen. Zo luidt de provocerende titel van een opiniestuk dat vorige week in de Hongkongse South China Morning Post (SCMP) stond. De auteur, Alex Lo, baseert zich op twee bronnen: een studie van het Centre for Economic Policy Research (CEPR) en de recensie die Nobelprijswinnaar Paul Krugman in Foreign Affairs schreef over het boek Underground Empire: How America Weaponized the World Economy.

De studie van het CEPR werd al op ChinaSquare samengevat: ‘China is de enige industriële reus in de wereld. Volgens Alex Lo beseft Nobelprijswinnaar economie Paul Krugman het gewicht van de Chinese economie ook. Hij concludeert dat ‘De rol van China als werkplaats van de wereld (…) wel eens net zo moeilijk te vervangen zou kunnen zijn als de mondiale rol van de Amerikaanse dollar’(…). Waar haalt de journalist van de SCMP echter de mening die hij in zijn titel verwerkt, namelijk dat een belangrijke tegenstelling tussen de VS en China bestaat in het feit dat de ene macht ‘bombardeert’, terwijl de andere ‘bouwt’?

Voor statistische bewijzen van de Chinese productiekracht stuurt Alex Lo de lezer naar het CEPR. Maar hij vraagt om even verder bij hem te blijven omdat hij zelf nog iets anders bedacht heeft, namelijk: ‘er is één enkele productiesector waarover de VS wel een volledige mondiale dominantie uitoefent, u raadt het al, wapens’.

​Koelbloedige kapitalisme

En Lo gaat verder: ‘Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) bedroegen in 2022 de wereldwijde militaire uitgaven 2,2 biljoen dollar, het hoogste bedrag sinds het einde van de Koude Oorlog. En de Amerikaanse defensie-industrie is goed voor maar liefst 45 procent van al deze verkopen over de hele wereld. Met twee hete oorlogen, in Oekraïne en Palestina, komen de Amerikaanse militaire uitgaven nu in de buurt van 1 biljoen dollar per jaar. De Big Five – Lockheed Martin, RTX Corporation (voorheen Raytheon), Boeing, Northrop Grumman en General Dynamics – watertanden over de winstvooruitzichten die zij voor de komende jaren hebben’.

De journalist van de Hongkongse krant is nog niet klaar. Hij schrijft: ‘als je echt wilt begrijpen hoe de wapenindustrie werkt, luister en kijk dan naar hun conference calls met financiële analisten. Daar zie je het koelbloedige kapitalisme op zijn puurst’. En Lo neemt de lezer mee naar zo’n meeting met General Dynamics en vervolgens naar de videovergadering met RTX Corporation. Een vertegenwoordiger van de aandeelhouders van het eerstgenoemde bedrijf constateert dat president Biden voor 106 miljard dollar wapens heeft besteld. Hij vraagt naar het precieze effect op hun aandelenportefeuille. Waarop de financieel-directeur van General Dynamics antwoordt: ‘(…) wat er echt uitspringt, zit waarschijnlijk in de sector van de artillerie.’

Ook bij RTX Corporation verheugt men zich over die bestelde 106 miljard dollar. RTX Corporation, a.k.a. Raytheon, geeft concrete uitleg aan een topanalist van Morgan Stanley, die maar liefst 3 miljard aan RTX aandelen bezit. Het geld gaat naar ‘uitrusting voor Oekraïne, lucht- en raketverdediging voor Israël en aanvulling van voorraden voor beide. En dit lijkt heel goed te passen bij het defensieportfolio van Raytheon’.

De realiteit op zijn kop

Voor alle zekerheid stelt Alex Lo de lezers die van hem een kritische houding tegenover Beijing gewend zijn gerust. ‘Natuurlijk zeg ik niet dat de VS niet bouwt en geen hulp geeft aan landen over de hele wereld. Ik zeg ook niet dat China geen belangrijke speler is op de wereldwijde wapenmarkt. Maar dat deel van hun profiel is voor elk van de twee landen en hun politieke economie veel minder belangrijk, en ook voor oorlogen en conflicten over de hele wereld, dan hun hele profiel dat we hier hebben geschetst.’ Lo verwijst dan naar wat hij eerder schreef: ‘Volgens Washington verspreidt Beijing autoritarisme door goederen te produceren en infrastructuur te bouwen over de hele wereld, terwijl de VS vrijheid en democratie promoot’.

Als je het hele beeld nu bekijkt moet je volgens Alex Lo concluderen dat als Beijing autoritarisme verspreidt door goederen te produceren en infrastructuur te bouwen over de hele wereld, ‘dat de VS dan vrijheid en democratie promoot (…) door overal ter wereld te bombarderen en wapens te verkopen’.

Volgens de VS is de wereldvrede met oorlog gediend. Een boodschap die ook wordt verspreid door de NAVO, een organisatie waarover de VS het commando heeft. Volgens de VS en zijn trouwe bondgenoten vormt China een steeds groter gevaar voor de wereldvrede. ‘Het is gemakkelijk om de realiteit op zijn kop te zetten’, zo besluit Alex Lo zijn opiniestuk. We kunnen het daar alleen maar mee eens zijn.