China breidt koolstofmarkt uit naar grote vervuilers

China heeft nu ook de sectoren staal-, cement- en aluminium toegevoegd aan het emissiehandelssysteem dat totnutoe tot de opwekking van stroom beperkt werd. Daardoor worden 1.500 bedrijven toegevoegd aan de bestaande 2.200 energiebedrijven en stijgt de marktdekking van 40 tot 60%.

Grafiek cwrrr.org Disclaimer

Met het oog op de toenemende klimaatrisico’s en om de uitstoot van de zware industrie te beteugelen, breidt China zijn nationale koolstofmarkt uit met drie van de meest vervuilende sectoren. Zo worden staal, cement en aluminium smelten voor het eerst opgenomen in het nationale emissiehandelssysteem, waardoor de marktdekking stijgt van 40% naar meer dan 60% van China’s totale CO2-uitstoot. Volgens het Milieuministerie stoten deze industrieën jaarlijks ongeveer 3 miljard ton CO2 uit wat meer is dan een vijfde van het nationale totaal. Deze toevoeging is een kritieke stap om China’s 2030 koolstofpiek en 2060 koolstofneutraliteitsdoelen te halen. Tot nu was enkel de elektriciteitssector betrokken in de nationale koolstofmarkt en de uitbreiding voegt ongeveer 1.500 bedrijven uit de staal-, cement- en aluminiumindustrie toe aan de bestaande 2.200 energiebedrijven uit het systeem.

China’s nationale CO2-markt die in 2021 van start ging, stelt bedrijven in staat om door de overheid verstrekte emissierechten te kopen en te verkopen op basis van hoeveel ze vervuilen. Bedrijven die minder uitstoten dan hun quotum kunnen ongebruikte emissierechten verkopen, terwijl zwaardere vervuilers meer moeten kopen om aan de eisen te voldoen. Qua volume is het ’s werelds grootste koolstofmarkt en het maakt deel uit van een groeiende wereldwijde trend: vanaf 2024 zijn er 36 emissiehandelssystemen in werking, met nog eens 22 in ontwikkeling in rechtsgebieden die 58% van het mondiale BBP vertegenwoordigen.

Het bijgewerkte systeem betreft niet alleen  koolstofdioxide, maar ook tot twee andere krachtige broeikasgassen: tetrafluormethaan (CF4) en hexafluorethaan (C2F6). Terwijl kooldioxide de belangrijkste uitstoot is in de energiesector, stoten de nieuw toegevoegde sectoren namelijk het smelten van aluminium  ook CF4 en C2F6 uit die een aardopwarmingsvermogen hebben dat duizenden keren groter is dan dat van CO2. Een van de belangrijkste veranderingen is volgens deskundigen het plan om vanaf 2027 sectorspecifieke emissieplafonds in te voeren – een verschuiving die duidelijkere grenzen stelt aan emissies en deze na verloop van tijd geleidelijk aanscherpt.

De uitbreiding zal naar verwachting ook een impuls geven aan opkomende sectoren zoals groene financiering, waardoor er een cyclus ontstaat van ‘investering-emissiereductie-rendement-herinvestering’, aldus het ministerie van Ecologie en Milieu. Onderzoekster Shen Xinyi bij het Centre for Research on Energy and Clean Air vindt echter dat het bedrijven nog steeds ontbreekt aan economische prikkels om een koolstofarme transitie na te streven. Ze legt uit: ‘De eerste fase van dit plan is ontworpen als een aanpassingsperiode, om bedrijven wat buffertijd te geven. Maar na 2027 worden de eisen strenger. Gezien de omvang van de klimaatrisico’s waarmee China wordt geconfronteerd, moeten we misschien onze inspanningen versnellen om onze emissies te beperken en koolstofneutraliteit te bereiken.’

Bron: Sixth Tone