China: ‘Covid samen aanpakken, niet aansturen op politieke strijd rond virus’ (upd)

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf op 4 januari de officiële Chinese standpunten over buitenlandse kritieken op het Covidbeleid en over het verkeer van en naar China. Op 5 januari ging ze dieper in op de samenwerking tussen China en de Wereldgezondheidsorganisatie.

covidbeleid
foto min BuZa China disclaimer

Gisteren beantwoordde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vragen over actuele ontwikkelingen inzake het Covidbeleid. Dit was tijdens een van de bijna dagelijkse, reguliere internationale persconferenties van het ministerie.

Washington van antwoord gediend

Een journalist van Shenzhen TV vroeg mevrouw Mao Ning, de woordvoerder BuZa in kwestie, om te reageren op mededelingen van de Amerikaanse regering en het Witte Huis. Daarin werd beweerd ‘dat China niet transparant is met het delen van COVID-informatie’ en gezegd ‘dat de VS en andere landen gezondheidsmaatregelen nemen gericht op mensen die vanuit China reizen om hun burgers te beschermen. Voorts werd China aangemaand geen vergeldingsmaatregelen te nemen.’

Mao Ning legde uit dat ‘China sinds het begin van COVID altijd aan de mensen en hun leven de voorrang heeft gegeven, zijn uiterste best heeft gedaan om het leven en de gezondheid van mensen te beschermen.’ Ze merkte terecht op dat de bestrijding van COVID de afgelopen drie jaar doeltreffend in evenwicht is gebracht met de economische en sociale ontwikkeling van China zelf en een groot aantal partners in de wereld. Mao Ning ontleent het Chinese standpunt aan de geordende wederopleving van de Chinese economie en van het Belt & Road Initiative en de handel met vele landen uit het mondiale Zuiden

China en de WHO (upd)

Op 5 januari ging Mao Ning in detail in op een vraag van Fuji TV over de relaties met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

China heeft altijd al nauw samengewerkt met de WHO. Er is communicatie op het niveau van het hoofdkwartier, van het regionale bureau voor de Stille Zuidzee en van de vertegenwoordiging in Beijing. Sinds het begin van de Covid-19 pandemie zijn er meer dan 60 technische uitwisselingen geweest over preventie, behandeling, vaccins en tracing van de oorsprong van het virus.

Sinds China zijn Covid-strategie recentelijk aanpaste zijn er al verschillende technische besprekingen geweest.

Op 9 december heeft de Chinese Nationale Gezondheidscommissie de WHO-vertegenwoordiging in China gebriefd over de preventie- en behandelingssituatie.
Op 30 september was er een ontmoeting waarop informatie uitgewisseld werd over de huidige situatie, de verzorging in de hospitalen, de vaccinaties en andere technische aspecten en de achtergrond en basis voor de huidige politiek gedetailleerd uitgelegd werd.

Op 3 januari zond China op vraag van de WHO experts naar een vergadering met de WHO Technical Advisory Group voor de evolutie van het SARS-CoV-2 virus; de experts gaven een volledig overzicht van de recente virusvarianten in China.

Op 5 januari is er een briefing met de WHO lidstaten. Chinese experts zullen er aanwezig zijn met verdere details over de bestrijding van de epidemie en zullen er antwoorden op de technische vragen die gesteld worden.

Intussen heeft China het genoom van de recente covidvirussen in China wereldwijd gedeeld via het ’Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID).’

De WHO heeft talrijke keren verklaard dat de technische meetings met Chinese experts positieve resultaten opleveren. Momenteel is de Covid-19 situatie in China onder controle. Terwijl China verder zijn strategie aanpast zal het blijven technisch samenwerken met de WHO.

Washington heeft boter op het hoofd

Mao Ning reageerde ook op de golf van kritieken op de aanpassing van het Covidbeleid in China, waarmee Amerikaanse politici en journalisten de wereld overspoelen. De woordvoerder gaf de critici lik op stuk. ‘Als de VS de epidemie niet hadden gepolitiseerd, er op verantwoorde wijze mee was omgegaan en het leven van de mensen op de eerste plaats hadden gezet (zoals de Chinese regering heeft gedaan), zou de COVID-situatie in de VS en in de hele wereld misschien niet zou zijn geworden wat ze vandaag is’. Dat is een besef dat bij heel wat mensen over de hele wereld groeiende is volgens Mao Ning. De woordvoerder gaf vervolgens het standvastige algemene Chinese standpunt weer. ‘Wij hopen echt dat de focus meer zal gaan liggen op het aanpakken van het virus in plaats van het politiseren van de COVID-kwestie, en dat landen hun solidariteit kunnen opvoeren en gezamenlijke inspanningen kunnen leveren om de pandemie zo snel mogelijk te verslaan’.

‘Bericht voor de reizigers’

Op de vraag van de Chinese televisie, welk beleid China zal aannemen voor inkomende reizigers met betrekking tot COVID-19, ‘volgend op het besluit om COVID-19 te beheren met maatregelen tegen infectieziekten van klasse B vanaf 8 januari’ gaf mevrouw Mao Ning het volgende antwoord.

‘Volgens de voorlopige maatregelen voor grensoverschrijdend reizen, vanaf 8 januari, moeten inkomende reizigers een negatieve nucleïnezuurtest laten zien die binnen 48 uur voor vertrek is afgenomen. Het testresultaat moet worden genoteerd op het formulier voor de douanegezondheidsverklaring. Inkomende reizigers hoeven geen gezondheidscode meer aan te vragen bij Chinese ambassades of consulaten. Wie positief test, moet zijn reis uitstellen tot hij een negatieve testuitslag heeft.

Inkomende reizigers die geen problemen hebben om in hun gezondheidsverklaring te melden en die een regelmatige douane-inspectie en quarantaine-uitklaring hebben ondergaan, kunnen China binnenkomen zonder in quarantaine te worden geplaatst. Degenen die problemen hebben om te melden in hun gezondheidsverklaring of symptomen zoals koorts, krijgen antigeentesten bij de douane. Voor reizigers die positief testen, kunnen reizigers die asymptomatisch zijn of milde gevallen zonder ernstige onderliggende gezondheidsproblemen hebben, zichzelf in quarantaine plaatsen of zelfzorg thuis of in de woonplaats uitoefenen’.

Wetenschap vs discriminatie

Eerder deze week had de woordvoerder BuZa gezegd: ‘China is van mening dat voor alle landen COVID-19-responsmaatregelen wetenschappelijk onderbouwd en proportioneel moeten zijn zonder de reguliere intermenselijke uitwisselingen en samenwerking te beïnvloeden’.

‘Gezondheidsexperts uit veel landen hebben gezegd dat de COVID-19-varianten die zich momenteel in China verspreiden, eerder al elders zijn aangetroffen en dat er overal ter wereld een nieuwe variant kan ontstaan, dus het is niet nodig om speciale toegangsbeperkingen op te leggen aan China’, zei Mao Ning. Ze voegde eraan toe: ‘er mogen geen discriminerende praktijken zijn jegens bepaalde landen, en maatregelen mogen geen afbreuk doen aan reguliere intermenselijke uitwisselingen en samenwerking’.

Bronnen: Xinhua, Foreign Affairs China