China dorst naar Franse wijn

Het officiële staatsconglomeraat van de voedselnijverheid COFCO heeft in de Bordeaux een prestigieuze wijngaard van 20 ha opgekocht. De Chinezen zijn hierbij niet aan hun proefstuk. Wat bezielt de dorstige Chinezen?
Het heeft twee jaar onderhandelen gekost, maar nu is het toch zo ver. De Chinese staatsgroep voor agribusiness COFCO heeft de “Chateau de Viaud” wijngaard van 20 ha groot gekocht in de Bordeauxstreek. Een som werd niet bekend gemaakt, maar er wordt gesproken over 10 miljoen €. China oversteeg vorig jaar het VK en Duitsland als grootste exportmarkt voor de Bordeauxwijnen. Volgens Euromonitor steeg de import van Franse wijnen in China gedurende 2009 met 55 %. De import van Chileense wijnen bleef echter stationair. COFCO bezit wel de lokale wijnmaker “Grote muur”, maar is aangetrokken door de Franse expertise. “Zij willen begrijpen hoe we wijn maken, maar ze zijn evenzeer aangetrokken door “l’art de vivre” op zijn Frans” vertelt verkoper Philippe Raoux van “La Winery” in Bordeaux aan de “Financial Times“.

Het gaat dus meer dan om een paar flessen wijn. Franse wijn wordt als superieur aanzien. Voor COFCO is het dus een aanwerving op hun eigen werkterrein, maar het is ook een tastbare investering en deal. Het bleek onmogelijk gronden te vinden in Boergondië of Champagne, waar de velden strikt zijn opgedeeld in kleinere toegewezen percelen. In de Bordeaux-streek heb je nog wijngaarden van 20 à 40 ha rond een kasteel waar je volk kunt ontvangen. De handelaars uit de omgeving staan overigens gunstig tegenover de komst van de nieuwe klanten  omdat uitnodigingen tot het bezoeken van hun kastelen ook zal resulteren in een aanzwengeling van het toerisme.
Er zijn nu 4 van de 8000 Bordeaux kastelen in Chinese handen. “Château Latour-Laguens”  was de eerste  wijngaard die opgekocht werd namelijk door de vastgoedgroep “Longhai international trading Co“, daarna volgde “Château Richelieu” door een groep uit Hong Kong en vorig jaar werd de wijngaard “Château Chenu Lafitte” opgekocht door een Chinese miljardair verbonden aan een maritiem bedrijf.  Volgens analysten zijn deze 4 eerder een proevertje want het Chinees potentieel moet hoger zijn. Eén Chinees drinkt per jaar maar 1,1 liter wijn, wat verzinkt in vergelijking met het Europees gemiddelde van 23 liter, om nog te zwijgen van het Portugese cijfer dat 44 liter bedraagt. Verkoper Raoux die nog 3 andere wijngaarden bezit, is van plan om één jaar voor COFCO in Peking te gaan werken. Het éénrichtingsverkeer oosten trekt naar het westen, is doorbroken.
Zie ook (na reclame) TF1-video , Nederlandse RW Wereldomroep
Bron FT

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *