China: ‘Israël moet offensief in Rafah direct staken’.

‘Israël, stop offensief in Rafah’. ‘Internationale gemeenschap erken Palestina als staat.’ Standpunten door officiële vertegenwoordigers van China naar voren gebracht.

Rafah
Fu Cong tijdens de Algemene Vergadering van de VN voor erkenning Palestina (foto Xinhua) disclaimer

Tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties, meer bepaald in de Veiligheidsraad op 20 mei, sprak Fu Cong, de pas benoemde nieuwe permanente vertegenwoordiger van China, de volgende krachtige veroordeling uit van het Israëlische offensief in Gaza. ‘Israël, geconfronteerd met de sterke tegenstand van de internationale gemeenschap, gaat nog steeds door met zijn grootschalige offensief op Rafah, waardoor opnieuw honderdduizenden inwoners van Gaza op de vlucht worden gedreven. Niets kan het voortduren van conflicten rechtvaardigen. Het collectief bestraffen van burgers schept geen omstandigheden die bevorderlijk zijn voor de redding van gijzelaars. Israël moet zijn militaire operatie in Rafah onmiddellijk stopzetten.

‘Stop humanitaire ramp in Rafah nu’

Fu zei verder: ‘Er voltrekt zich een ongelooflijke humanitaire ramp in Gaza … De bezetting van de grensovergang bij Rafah belemmert de toegang tot humanitaire hulp ernstig, en humanitaire hulpverleners en VN-personeel worden geconfronteerd met meerdere obstakels en zelfs risico’s voor hun leven, wat onaanvaardbaar is.’

Fu bekritiseerde indirect de schijnbare en onooglijke hulpverlening voor de vorm die de VS en anderen vanuit de lucht en een tijdelijke pier in zee leveren, met de woorden: ‘routes over land zijn cruciaal en de enige manier om humanitaire hulp te verlenen. Israël moet effectief voldoen aan zijn verplichtingen onder het internationaal recht en het internationale humanitaire recht door onmiddellijk alle grensovergangen over land open te stellen en de aanvoer van voedsel, medicijnen, brandstof en andere benodigdheden te garanderen.’

Over de Palestijnse staat stelde de Chinese ambassadeur bij de VN dit: ‘Gaza is een onvervreemdbaar deel van Palestina. Elk voorstel over het naoorlogse bestuur van Gaza moet de wil van het Palestijnse volk respecteren. Op 15 mei was het 76 jaar geleden dat de Nakba plaatsvond, de massale uittocht van Palestijnen die in 1948 plaatsvond na de oprichting van de staat Israël. Decennia lang hebben generaties Palestijnen een zware strijd gevoerd voor hun legitieme rechten … China zal onvermoeibaar blijven samenwerken met de internationale gemeenschap om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te bevorderen, de humanitaire ramp te verlichten en de tweestatenoplossing te implementeren, zodat de Nakba voor altijd tot het verleden zal behoren en Palestina en Israël vreedzaam naast elkaar kunnen leven, en het Midden-Oosten een duurzame vrede en stabiliteit kan kennen.’ Fu had dit ook op 1 mei betoogd in de Algemene VN-Vergadering (zie foto).

China erkent Palestina al

De Chinese regering is van mening dat een tweestatenoplossing de beste manier is om de wil van het Palestijnse volk respecteren. Er moet volgens Beijing zo snel mogelijk een brede internationale erkenning van de Palestijnse staat komen en Palestina moet alle rechten van een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties verkrijgen. Daarom heeft Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, verheugd gereageerd op het nieuws dat Ierland, Spanje en Noorwegen de staat Palestina officieel zullen erkennen. Tijdens de persconferentie van Buitenlandse Zaken China wees Wang erop dat China een van de eerste landen is geweest die de staat Palestina al erkennen. Dat gebeurde overigens al op 20 november 1988, een feit waarvan de reporter van AFP, die hierover tijdens de persconferentie een vraag stelde, niet op de hoogte leek te zijn.
Bronnen: Xinhua, fmprc.gov.cn (ministerie BuZa China), Wikipedia, press.un.org (pers van de VN)