China en de Gemeenschap van Latijn-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC) vergaderen op donderdag en vrijdag in Beijing.
Het Forum van China en CELAC zal plannen opstellen voor samenwerking op een groot aantal terreinen in de komende vijf jaar: de Verklaring van Beijing. Er zullen in die periode drie geplande dialogen worden georganiseerd. Het is de bedoeling dat elk land in het Forum op voet van gelijkheid onderhandelt, om een gezamenlijke ontwikkeling na te streven en rekening te houden met de belangen van alle deelnemers. CELAC is een internationale organisatie van 33 onafhankelijke staten op het Amerikaanse continent. De Verenigde Staten en Canada zijn geen lid. CELAC werd in 2010 in Mexico opgericht met als doel een alternatief te vormen voor de Organisatie van Amerikaanse Staten. De overleden president van Venezuela, Hugo Chávez, was er een groot promotor van. Onder de deelnemende diplomaten en regeringsafgevaardigden valt de aanwezigheid op van de presidenten van Costa Rica, Ecuador en Venezuela en van de premier van de Bahama’s.
Voornemens in cijfers
Xi Jinping heeft beloofd dat de directe investeringen van China in Latijns-Amerika tot 2025 minimaal 250 miljard dollar zal bedragen en hoopt dat de handel tussen de beide partijen zal toenemen tot 500 miljard dollar. China zet zijn beleid van de afgelopen jaren, van steun voor en samenwerking met Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen verder door. Zo heeft het, door middel van een ruiltransactie, Argentinië geholpen om de moeilijke situatie aan te kunnen waarin dat land was beland doordat het buitengesloten werd van westerse kapitaalmarkten omwille van een uitstaande miljardenschuld bij Amerikaanse banken. De afgelopen tien jaar heeft de Volksrepubliek door middel van handelskredieten en investeringen al meer dan 100 miljard in Latijns-Amerika gepompt.
Scepsis en optimisme
De Financial Times is eerder sceptisch over de slaagkansen van nog inniger betrekkingen tussen China en de landen van CELAC. De Britse krant geeft toe dat de handel met Chili, Brazilië en Peru en investeringen in die landen belangrijk zal blijven of nog zal toenemen, maar ziet vooral mogelijke problemen met Venezuela, Ecuador en Argentina. Daar zijn wat de FT noemt ‘naar links neigende’ regeringen aan de macht waarvan de toekomst verre van verzekerd is, onder andere door de situatie in de oliesector. Toch zijn er nu al weer tekenen van mogelijk gewettigd optimisme. De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft op de eerste dag al laten weten dat China 20 miljard dollar in zijn land zal investeren. Ecuador, nog een land dat zijn inkomsten ziet dalen, samen met de olieprijzen die zo belangrijk zijn voor zijn economie, heeft van verschillende Chinese banken toezeggingen gekregen voor in totaal 7,5 miljard dollar aan leningen in de komende jaren. En niet te vergeten: enkele weken geleden is de eerste spade in de grond gestoken voor het Nicaraguakanaal, een alternatief voor het Panamakanaal, een project dat ook financiële steun krijgt van een rijke Chinese ondernemer.
Bronnen: Xinhua, Financial Times