China en Centraal-en Oost-Europese samenwerking krijgt Griekenland erbij

De 8e China-CEEC top werd op vrijdag 12 April 2019 in Dubrovnik, Kroatië gehouden. Daarnaast was er ook, voor de negende keer, een China-CEEC Business Forum. Griekenland heeft zich nu aangesloten bij de Centraal- en Oost-Europese landen die systematisch samenwerken met China.

17 + 1

De CEEC zijn 16 landen uit Centraal- en Oost-Europa die en bloc betrekkingen met China onderhouden. In de noordwestelijke landen van de EU bezien sommige politici dit met argusogen. Zij zeggen immers te vrezen dat China verdeeldheid zal brengen in Europa. China-CEEC samenwerking is vooral gericht op de investeringen, handel en uitwisselingen van het Belt & Road Initiative (BRI, de nieuwe Zijderoutes). Griekenland heeft zich vrijdag aangesloten bij het China-CEEC verband. Tot nog toe werd dat ook wel 16+1 genoemd. Die populaire naam verandert nu in 17+1.

Wie zijn de 17?

Naar deze 8e top was als voornaamste vertegenwoordiger voor China premier Li Keqiang gekomen. Hij ontmoette zijn collega’s, de premiers van 17 Europese landen, en sprak ze toe. Elf van die landen zijn al lid van de EU, vijf westelijke Balkanstaten in de groep zijn aspirant lid van de EU. Ook kenmerkend is de samenstelling van de CEEC. In de groep zitten: de drie Baltische staten, voormalige Oostbloklanden Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Tsjechië, alle delen van het voormalige Joegoslavië die nu onafhankelijk zijn. Verder zitten ook Albanië en nu Griekenland erin. Oostenrijk, Wit-Rusland, de EU, Zwitserland en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling waren overigens als waarnemer aanwezig.

Plus Griekenland

Sinds Macedonië is overeengekomen met Griekenland om zijn naam te veranderen in Noord-Macedonië, om het onderscheid te bevestigen met Macedonië in Griekenland, stond niets het lidmaatschap van Athene nog in de weg. Premier Tsipras zei dat Griekenland al sinds 2012 bij de CEEC had willen zitten, maar dat vooral de acceptatie van Macedonië onder die naam, dat had verhinderd.

Ontwerp Pelsejac brug die Kroatië met Oost- en Centraal-Europa zal verbinden (foto Xinhua)

Voordelen

De Centraal- en Oost-Europese landen hebben een economische achterstand op de rest van Europa. Het partnerschap met China biedt hen gunstige mogelijkheden tot ontwikkeling. Zo zijn de meeste Griekse politici en ondernemers overwegend zeer tevreden over de Chinese activiteiten in hun land, vooral in de haven Piraeus. En het recentste voorbeeld van nuttige samenwerking is in Kroatië, het gastland van de China-CEEC top zelf. China zal zwaar investeren in de bouw van de 2,4 km lange Peljesac-brug die Kroatië zal verbinden met de andere Centraal- en Oost-Europese landen.

China met Europa

In de toespraken en de slotverklaring werd de nadruk gelegd op de positieve verhouding van alle deelnemers, zowel de CEEC als China, met de EU. Volgens Li Keqiang is de China-CEEC samenwerking gunstig voor de verdere eenmaking binnen Europa en de relaties van Europa met China. De slotverklaring van afgelopen vrijdag kreeg de naam Dubrovnik Guidelines for Cooperation between China and the CEECs. Daarin zeggen de ondertekenaars dat ze bij de samenwerking met elkaar de eigen wetten en regelingen strikt zullen naleven. Die landen die lid zijn van de EU zullen met China samenwerken overeenkomstig de wetten en het beleid van de EU.

BRI en EU strategie

De tekst onderstreept dat de samenwerking valt onder de betrekkingen tussen China en Europa als geheel. Het is tevens een aanvulling op het EU-China Comprehensive Strategic Partnership en op de EU-China 2020 Strategic Agenda for Cooperation. Over het Belt & Road Initiative zeggen China en de CEEC dat het complementair is met de EU Strategy on Connecting Europe and Asia. Beide projecten hebben hun eigen belang en kunnen een synergie teweegbrengen.

Hoe verder?

Er zijn op de top afspraken gemaakt voor verdere vooruitgang van de samenwerking op een aantal specifieke terreinen: infrastructuur, landbouw, wetenschap, technologie en onderwijs. Voor de internationale handel is de China International Import Expo een belangrijk platform. Met betrekking tot de scheepvaart verwacht een aantal landen veel van het Three Seas Initiative om de Baltische, Adriatische en Zwarte Zeeën met elkaar te verbinden, o.a. via binnenvaart. De 9e China–CEEC Top vindt in 2020 plaats in China.

Bronnen: Reuters, China Daily, Xinhua, keeptalking greece.com, croatia-forum2019-ceec-china.hgk.hr

 video http://english.gov.cn/premier/video/2019/04/12/content_281476605366584.htm

2 comments for “China en Centraal-en Oost-Europese samenwerking krijgt Griekenland erbij

  1. Zit Kosovo er ook bij. Want één land wordt aangegeven als the other. Wie is die other dan?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *