De speciale vriendschap tussen de socialistische landen China en Cuba werd onderstreept in een videogesprek van 23 augustus tussen viceminister van Buitenlandse Zaken Xie Feng en viceminister van Buitenlandse Zaken Anayansi Rodriguez Camejo.
Op 23 augustus 2022 hadden viceminister van Buitenlandse Zaken Xie Feng en zijn Cubaanse collega Anayansi Rodríguez Camejo contact over China en Cuba via een videoverbinding.
China en Cuba, optimistisch bezien
Zij leidden het politieke overleg tussen de Chinese en Cubaanse ministeries van Buitenlandse Zaken. De twee partijen wisselden standpunten uit over de betrekkingen tussen China en Cuba en internationale en regionale kwesties die beide landen aangaan. Op de website van het Chinese ministerie werd hierover een optimistisch en positief verslag gepubliceerd.
Socialistische ontwikkelingslanden
Xie Feng herinnerde eraan dat Cuba het eerste land in het westelijk halfrond was dat diplomatieke betrekkingen aanknoopte met de Volksrepubliek China. (Ter herinnering: al in september 1960). Xie sprak van ‘een trouwe en onverbreekbare vriendschap’ tussen China en Cuba, en noemde de twee landen ‘beproefde vrienden die toegewijd zijn aan elkaar en zo hecht zijn als broers’. Hij zei dat ze ‘hand in hand’ vooruitgang hadden geboekt in ‘het opbouwen van een socialisme met hun eigen kenmerken, elkaar hadden gesteund in kwesties die betrekking hebben op hun respectievelijke kernbelangen, en nauw samenwerkten op internationale en regionale kwesties’. Zij geven aan andere ontwikkelingslanden het goede voorbeeld van oprechte en wederzijdse steun. Als socialistische landen zijn ze solidair en werken ze samen.
‘special relationships‘
Volgens de Chinese viceminister hebben de betrekkingen tussen China en Cuba een speciale plaats in de Chinese diplomatie. Rodriguez verzekerde zijn collega dat dit ook in Cuba ten aanzien van China geldt. China bekijkt volgens Xie de betrekkingen tussen de twee communistische partijen en de twee landen altijd ‘vanuit een strategisch en algemeen perspectief’. Een teken daarvan was het feit dat president Xi Jinping vorig jaar twee keer gesprekken had met president Miguel Diaz-Canel.
Dankbetuigingen
China waardeert de stevige steun van Cuba ten aanzien van onder meer Taiwan, Xinjiang, Xizang (Chinese Pinyin-naam voor Tibet) en mensenrechten. De Volksrepubliek zal voortgaan met zijn steun aan Cuba in ‘zijn rechtvaardige strijd om de soevereiniteit te beschermen en tegen inmenging’. Cuba bedankt China voor het betuigen van medeleven en het verlenen van humanitaire noodhulp direct na de explosies in een olieopslagplaats in Cuba onlangs.
Hun agenda
De gesprekspartners hadden het verder over het komende 20e Nationale Congres van de Communistische Partij van China (CPC), het Global Development Initiative (GDI) en het Global Security Initiative (GSI) en hun samenwerking in het kader van het Belt & Road Initiative (BRI, de nieuwe Zijderoutes).
‘een gouden regel’
Xie Feng en Rodriguez waren het erover eens dat het goed is het wederzijdse politieke vertrouwen nog te verdiepen, de praktische samenwerking te bevorderen en de multilaterale coördinatie te versterken. De beide partijen zullen ook ervaringen uitwisselen over partijbestuur en staatsbestuur. Toen Xie Feng benadrukte dat ‘niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden een gouden regel is die moet worden nageleefd in de uitwisselingen van staat tot staat en de essentiële waarborgen voor het voortbestaan van ontwikkelingslanden, zal Rodriguez hem niet hebben tegengesproken. Door oog te hebben voor elkaars kernbelangen en zich te houden aan de principes van het internationaal recht willen deze twee socialistische ontwikkelingslanden de wereldvrede bevorderen en de belangen van de landen in ontwikkeling beschermen.
Bronnen: Website ministerie Buitenlandse Zaken China, Cubanismo.be, Friends of Socialist China, Wikipedia
De website Friends of Socialist China nam het Chinese verslag over en maakte er een nuttige samenvatting van.
Verder lezen: het theoretische artikel van Carlos Miguel Pereira Hernández, ambassadeur van Cuba in China over Het Socialisme met Chinese kenmerken en de sinificatie (verchinezing) van het marxisme.